Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СКАНДАЛ

Йончева ВЗРИВИ ГЕРБ с ДОКУМЕНТИ





Страховито разкритие на Елена Йончева за кражби за десетки милиарди левове е причината за светкавичната и брутална атака на властта срещу смелата журналистка.

До грандиозната находка Йончева стигнала покрай разследването си за пътя- убиец край Своге, който през август погуби живота на 20 души.

Броени часове след като журналистката е поискала международна експертиза от (три европейски независими и оторизирани агенции) на качеството на магистралите и пътищата, строени от ГЕРБ, главният прокурор Цацаров изненадващо поиска депутатския й имунитет.

С абсурдно витиевати обвинения по нескопосано скалъпен донос, внесен от Делян Добрев, Антон Тодоров и Тома Биков от ГЕРБ.

Преди два дни Йончева получава документ, от който става ясно, че още от юни, 2017 г. управляващите са били наясно с лошото състояние на пътя край Своге и по-конкретно – на участъка- убиец.

Става въпрос за констативен протокол, изготвен от община Своге и изпратен в АПИ на 20 юли 2017 г. – година преди страшната катастрофа. В документа се посочват тежки проблеми като „износено лошо сцепление на асфалта“ и „опасен десен завой с голям вираж в посока София“.

В протокола се посочва, че трябва да бъде сменена асфалтовата настилка на трасето. А като срок за извършване на ремонта пише: „НЕЗАБАВНО“.

Ремонтът така и не се извършва и година по- късно 20 души загинаха при катастрофа с автобус на въпросния десен завой. И сега внимание: След трагедията министър Нанков призна, че асфалтовата настилка била лоша, защото горният й слой бил от варовик, който я прави изключително хлъзгава.

От свой източник Елена Йончева разбира, че от поне 10 години масово строителите на пътища у нас смесват асфалта с варовик, защото е три пъти по-евтин… но пък е изключително опасен, защото е хлъзгав… и некачествен – защото се троши бързо и лесно. Това е и причината, откакто ГЕРБ са на власт, да се правят нескончаеми ремонти върху ремонтите. А и използвайки варовик, строителните предприемачи намаляват цената на 1 км. пътен участък наполовина. Така отклоняват огромно количество пари от еврофондовете… които пари си делят с властта.

Затова след като се сдобива със скандалния документ, уличаващ върхушката на ГЕРБ в тежка корупция и в убийството на 20 души (Своге), Йончева и още 3-ма депутати от БСП – Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, незабавно настояват за международна независима експертиза на качеството на пътищата, строени от ГЕРБ. И получават положителен отговор за участие от 3 европейски агенции. Те ще разследват качеството на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Марица“, „Струма“, на пътя Видин-Русе, както и на околовръстния път на София.

Новината обаче изправя на нокти Камарата на строителите и те се свързват с Корнелия Нинова, пред която настояват случаят да се потули – по причина, че щял на накърни реномето им. Лидерката на БСП категорично им отказва. Следват заплахи срещу четиримата депутати, поискали международната експертиза. И закана от страна на строителите, че ще съберат работниците си пред Парламента и няма да допускат Йончева и тримата й колеги от левицата да влязат вътре.

Според Елена Йончева, именно липсата на подобна експертиза удря по имиджа на цялата строителна гилдия. Но уплаха, паниката и агресивната реакция на Строителната камара дори срещу споменаването за независимо изследване от чужбина, е достатъчно показателна какво да очакваме от резултатите.

А очакваните резултати от независимата проверка са повече от покъртителни и разгромни за управлението на ГЕРБ. Ще стане ясно, че по схемата „варовик вместо асфалт“ властта е откраднала поне половината пари от европейските фондове за магистралите- тоест между 20 и 30 млрд. лв.

А защо Йончева и колегите й са се обърнали за експертиза на магистралите към европейски независими лаборатории, а не към българска такава… Много просто: Спомнете си как миналата година оценка за качеството на нескопосно направен пътен участък бе разпоредено да направи фирма, която е собственост на същия предприемач, построил пътя. И се стигна до абсурда въпросния предприемач да разследва и оценя сам себе си. Така е в България при управлението на ГЕРБ!

Относно скалъпения донос срещу Йончева за „източване и пране на пари от КТБ“, на който прокуратурата откликна с подозрителна бързина, журналистката заяви, че е чиста клевета и тя много лесно ще го докаже в съда.

„Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам че Главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри и като опит да бъда спряна от важно разследване срещу властта“, каза Елена Йончева в предаването „Тази сутрин“ на бТВ по повод искането на главния прокурор да й бъде свален депутатския имунитет заради разследване по сигнал за пране на пари.

В сигнала, подаден от Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров – все хора от ГЕРБ, няма нито един факт, който да доказва твърденията им, категорична бе Йончева, след като се е запознала с материалите.

По данни на прокуратурата Йончева е имала договор с фирма „Офроуд”, в която са внасяни пари с престъпен произход. Единствено тя е била упълномощена да оперира с наличните средства в банкова сметка в КТБ.

Самата Йончева уточни, че договорът с тази фирма, към който прокуратурата е насочила своето внимание, е за закупуването на телевизионна техника. Става дума за камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура… Тази техника е налична, както и цялата документация за нейното закупуване. С тази техника са заснети документални филми за „ТВ 7“ – в Сирия, Турция и Украйна. Тези филми са направени и излъчени, така че не разбирам какво има предвид прокуратурата, като казва, че „не е ясно за какво са използвани средствата“, коментира депутатката.

Йончева обясни, че въпросната фирма й била препоръчана от тогавашния й работодател – ТВ-7. Управител на фирмата е Зорница Блъскова. На въпрос на водещия дали е знаела произхода на средствата на тази фирма, Йончева отговори: „Вие като получавате заплата от телевизията, правите ли проверка за произхода на парите. И ако той е съмнителен, значи ли че вие участвате в престъпна схема?“, запита Елена Йончева.

И посочи, че ако действително е била подслушвана, както ставало ясно от думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, то това е незаконно.

Надя Колева







Може да харесате

СКАНДАЛ

Скандел в Конгреса на САЩ заради украинската помощ Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн на 20 април обвини колегата...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън засили антикитайската си реторика по време на предизборната кампания в стремежа си да отнеме водещите заглавия в медиите от...

СКАНДАЛ

Кирил Петков категорично отрече слуховете, че е наркоман. В предаването „Евродикоф“ съпредседателят на ПП заяви, че никога през живота си не е употребявал наркотици...

ПОЛИТИКА

Добрата идея за непрекъснат парламентарен надзор над изпълнителната власт беше извратена от лоши политици Едва ли остана някой у нас, на когото да не...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget