Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата качи обществото на шейната





Разследващите са безмилостно жестоки към едни родители на загинали деца и дразнещо пасивни при други

Московски очевидно не вижда колизията между поста, който заема, и инцидента, който претърпя.

„Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди засилване на контрола на превозите на деца и ученици по повод Международния ден на детето – 1 юни, и предстоящите ваканционни пътувания през летните месеци.“

Новината е от 2016 г. „Автомобилна администрация“ и Пътната полиция би трябвало да са скъсали от проверки автобусите, превозващи деца, и шофьорите им – редовни ли са документите им, спазват ли се правилата за шофиране и почивка, за движение по пътищата, употребяват ли алкохол и наркотици. Пресцентърът на Московски апелира към „сериозна ангажираност от страна на директорите, училищните ръководства и родителите, така че да не се допуска неизрядни превозвачи и водачи да извършват превози на деца“.

Две години по-рано транспортният министър отново си е направил подобен пиар по същата тема. Този път разпорежда проверки на училищните автобуси по повод инициатива на ООН за безопасност на децата на пътя „Спаси живота на децата“. Пресцентърът му твърди, че „фирмите превозвачи ще бъдат щателно инспектирани за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси, превозващи деца и ученици. Контролът обхваща и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите, необходими за целта“.

Браво! След като разкатаха фирмите,

сега трябва да бъде проверен министърът

на транспорта, който е така загрижен за безопасността на децата. Неговото дете загина, докато той го возеше на моторна шейна, която е била мощна, движела се е извън трасетата, определени за това на Боровец. И – колко удобно – няма разрешителен режим и правила за ползване на моторни шейни, защото управляваното от Московски вече трети мандат министерство не намира за нужно да има.

Моторните шейни, колкото и да са мощни, не са превозно средство по нашия закон. Ако турист иска да се качи на моторна шейна в зимен курорт, ще мине на задължителен инструктаж за безопасност, а дете може да се озове на снежния мотор само ако той е двуместен, има отделна модулна седалка за него и тя е обезопасена с облегалка и подлакътници, а малчуганът е с каска. Качените на шейните задължително имат водач и се движат на първа скорост в колона.

Тези правила очевидно не важат,

ако си министър, особено на транспорта

По същия начин стои въпросът и с АТВ-тата. Години наред се алармираше, че за тях няма правила, защото някои се регистрираха в КАТ, други – в земеделското министерство. И до този двойствен режим се стигна едва след множество смъртни случаи. През последните месеци няколко души бяха арестувани, защото се движели с АТВ на забранени места.

Кога ще се случи същото с мощните мотори, които се движат на сняг и които неподходящо наричаме шейни? В момента те могат да се купят, без от собствениците им да се изискват специфични умения, документи или шофьорска книжка. Единствените ограничения за тях са, че в отделни курорти и местности в планините има забрана да ги караш. Например в Пампорово и на Мальовица.

Делото за смъртта на сина на транспортния министър е обвито в пълна секретност и по отношение на него от страна на прокуратурата се спазва изключителен такт. Това би било похвално, ако прокуратурата бе също толкова деликатна и към други родители, изгубили децата си. Защо беше арестувана майката на убитата в Момчилград Дамла – Садет Муса? Жената, изгубила детето си, престоя 3 денонощия в ареста! Не беше ли редно да се уважи и нейната скръб, вместо да се внушава през жълтите медии, че може би е удушила детето си? По каква причина Садет Муса

има по-малко човешки права от един министър?

В ареста попадна и бащата на момченцето, разкъсано от питбул в с. Мокрище, нищо че не беше пряк участник. Веднага бе задържана и майката на близнаци от Пловдив, които бяха настанени в болница в потресаващо състояние и с опасност за живота. Никой не спести нищо на тия хора и вероятно гласността е оправдана в тези случаи. Защо тогава пресцентърът на Московски си позволи да напомня медиите да се съобразяват със скръбта му? Същата заповед, казват, получили и министрите от началника си. Безпрецедентно се натегна и МВР – веднага прокара версията за неравност по трасето и се въздържа от обвинение за несъобразена скорост, което иначе е дежурната реплика при всяко произшествие.

Вече трета седмица прокуратурата не помръдва по случая, не сметна за необходимо да даде и пресконференция, както обича да прави във всички вълнуващи за публиката случаи. Знаем само, че разследването се води за причиняване на смърт по непредпазливост, че по случая работи националното следствие и че има цели пет огледа на местопроизшествието.

Без отговор остават въпросите взета ли е проба за алкохол

и наркотици на водача на шейната – Московски, как е било обезопасено детето, минат ли е инструктаж за безопасност и много други. Няма официална информация и чия е мощната шейна, с която министърът е возел сина си.

И докато прокуратурата се прави, че издирва несъществуващи експерти по разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни, случаят лека-полека отшумява, а министърът се завърна към обичайната си дейност.

И още нещо – според юристи има безспорен евентуален умисъл, когато: седнеш пиян на волана, караш с превишена скорост или качиш детето си на опасно превозно средство. За сравнение бивш зам.-министър от царското правителство е подсъдим за счупената ръка на тъщата си при катастрофа.

P.S.

Специално послание към всички, които са на мнение, че по случая трябва да се мълчи и да се съчувства на министъра: Съчувствието за трагедията на едно семейство за смъртта на дете е едно, а отговорността – политическа, административна и наказателна – е съвсем друго и важи за всички, защото поне на хартия сме равни пред закона.







Може да харесате

СКАНДАЛ

Разпадат се по време на полета. Какво не успя да разкаже свидетелят по делото срещу “Боинг” Зачестиха инцидентите със самолети, има сериозни нарушения в...

LIFE

Мине не мине време и световните медии биват обладани от натрапчивата идея, че първата дама на Франция всъщност е … мъж. Тази седмица не...

ПОЛИТИКА

Тайният пазарлък между мутраъа Борисов и шизото Василев Цената на оставането на Василев като министър, както и ново общо управление на партиите от сглобката,...

СКАНДАЛ

Слави хвана истерика Василев в исторически лъжи: Кажи на Киро да каже на Лена да го провери в Гугъл Винаги съм казвал, че тези...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget