Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Фашиста Порошенко разпалва нова война в Украйна





Президентът на Украйна Петро Порошенко днес постави задача на министерството на отбраната и на генералния щаб в кратък срок до 1 април да разработят предложения за смяна на формата на силовата операция в Донбас.

Освен това трябва да му бъде представена кандидатурите за командващ на обединените сили и за обединен оперативен щаб, предават украинските медии. Тези задачи са възложени в съответствие със закона за реинтеграцията на Донбас, който президентът Порошенко подписа днес на заседание на военния съвет. Според документа Русия е „страна агресор“, а неконтролираните от Киев територии в Югоизточна Украйна се смятат за „окупирани“.

Ето защо операция срещу самопровъзгласените ДНР и ЛНР вече няма да се смята за антитерористична, каквато е от началото ѝ през 2014 г, а военна. Законът дава право на държавния глава, т.е. на Порошенко, правото да използва въоръжените сили в региона в мирно време, за да гарантира суверенитета на страната, което узаконява действията на ВСУ в Донбас без обявяване на война.

При подписването на документа Порошенко подчерта, че украинската армия е една от най-ефикасните в Европа. А още при първото четене в Радата депутатите изключиха от закона пункта за приоритета на Минските споразумения при разрешаването на конфликта в Донбас.

От ДНР и ЛНР веднага реагираха, като посочиха, че с този закон властта в Киев фактически „узаконява войната срещу собствения си народ“. Руският външен министър Сергей Лавров нарече документа „закон за дезинтеграцията на Украйна“ и напомни за пореден път на управниците в Киев, че Русия не е страна в конфликта.







Може да харесате

ВОЙНА

Наритания галски боен петел – в бойната колесница на атлантизма От бреговете на Днестър и Кавказките планини до Индийския и Тихия океан Съгласно данните...

ПОЛИТИКА

На президентските избори в Русия Владимир Путин печели 87,68% от гласовете при обработка на 30,08% от протоколите, сочат данни на ЦИК. На второ място...

АКТУАЛНО

Стана известно, че руските въоръжени сили овладяват село Невелское в Авдеевско направление. САЩ разпространиха доклад за положението на украинската армия на бойното поле. Москва...

ВОЙНА

Общият размер на помощта от Европейския съюз (ЕС), обещана на Украйна, достигна €138 млрд. Това съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget