Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Германия се изгаври с Европа





Германия направи нещо УЖАСНО за Запада! КАКВО? Истината!

Работодателите и синдикатите от сферата на машиностроенето и металургията в Германия, вчера се договориха за заплатите на работещите, а също така и за работните дни през седмицата.

След 13 часови преговори, работодателите от Зюдвестметал и синдикалните организации от ИГ Метал постигнаха споразумение, което е изключително изгодно за работещите в бранша. То ще даде възможност да се увеличат заплатите с 4,3 процента, считано от април тази година, както и други плащания за период от 27 месеца, съобщи представител на синдикатите в сектора.

Споразумението засега ще се прилага само за работещите в провинция Баден-Вюртемберг, както и в концерните Даймлер и Бош, но по всяка вероятност скоро ще бъде прието и на национално ниво, предаде ЗОРА.

Синдикати и работодатели са се договорили и за още нещо. За пробен период от две години работниците да преминат на 28 часова работна седмица.

При 8 часов работен ден, това на практика означава, че работната седмица за германските работници ще е…три дена и половина.

Синдикатите от ИГ Метал настояваха заплатите на почти четири милионната им членска маса да се вдигнат с 6 процента. Мотивът им бе интересен. Работещите трябвало да могат да усетят ефекта от силното икономическо възстановяване на Германия, както и от рекордно ниската безработица в страната, отбелязана от обединението на двете Германии през 1990 г. насам.

Всички знаехме, че икономиката на Германия е в небивал разцвет, но чак пък толкова…?! Ами че те утре ще плащат на работниците си, за да не ходят на работа.

Големият въпрос е откъде се появи толкова неочаквано този икономически „подем“ в Германия. Веднага можем да кажем, че той не се дължи на прословутото обединение на Източна и Западна Германия. Това обединение донесе само проблеми. Защото по-богатата, за сметка на парите на Чичо Сам, Западна Германия, трябваше да помага на Източна Германия. Трябваше да се постигне машинна, технологична и производствена съвместимост, защото предприятията в източната част на Германия бяха създадени и работеха със съветско оборудване и технологии. Това беше пречка, която изискваше огромни инвестиции, за да бъде преодоляна. И доста хора в Европа мислеха, че Германия ще затъне в тези проблеми.

Но не щеш ли, изведнъж, на пръв поглед без чужда помощ, Германия започна да набира смайваща скорост. И само за броени години стана моторът в икономиката на ЕС. Веднага ще разберем причината, ако си отговорим на въпроса кога започна този икономически бум.

Ами той започна точно след като Вашингтон и Берлин натикаха в своя, така наречен Европейски съюз, всички Източноевропейски страни, които преди бяха в орбитата на Съветския съюз. Голямата разлика, обаче, между Вашингтон и Берлин, от една страна, и Москва от друга бе, че Съветският съюз не ограбваше страните от социалистическия блок. Точно обратното. Той с всички сили им помагаше да изградят икономиките си. И да просперират. Затова техният стандарт на живот беше висок.

Източна Европа беше примамена в западния „Европейски“ съюз с обещания за богатство и много нови възможности. Но на практика новоприетите страни получиха само разруха, обезлюдяване и пак разруха.

Най-напред бяха унищожени всички индустриални предприятия. Защо мислите, че машиностроенето и металургията в Германия процъфтяха? Ами защото всички подобни предприятия в Източна Европа бяха „приватизирани“. И унищожени. Спомнете си съдбата на нашия металургичен гигант „Кремиковци“.

Така стана и със селското стопанство. И с цялата промишленост. И нашата. И на другите новоприети страни в ЕС. Така Източна Европа стана бедния роднина. А Запада цъфтеше и богатееше на наш гръб.

Но унищожаването на нашата икономика беше само първата крачка. След това огромните германски концерни и хранителни вериги се настаниха нахално и безпардонно на нашия пазар и на пазарите на другите новоприети страни в ЕС. Всичко, което купуваме сега е производство на Бош, Сименс, Даймлер и т.н. Да не говорим за Кауфланд и Лидъл, които ни продават западни стоки второ и трето качество, но на цени много по-големи от колкото същите стоки се продават в самата Германия.

Това няма как да се нарече другояче освен измама, подлост и безчестие. Но кой в капиталистическия Запад е чувал за почтеност и чест?

И ако продължаваме да стоим в този грабителски съюз ЕС и да обогатяваме германските, френски и всякакви други западни бюргери, ние сами ще сме си виновни, че ни наричат бедняци и мързеливци. Това е.







Може да харесате

СВЯТ

Израелската посланичка в Русия Симона Халперин призова Москва да осъди иранските атаки с дронове и ракети срещу територията на Израел. Говорителката на руското Министерство...

КОМЕНТАР

Медведев сравни значението на конфликтите в Близкия изток и Украйна за САЩ Разликата в подхода на САЩ към въоръжените конфликти се дължи на рисковете...

КОНСПИРАЦИЯ

„Раздел 702“. Конгресът на САЩ нанесе изненадващ удар срещу американските разузнавателни агенции Поредната шпионска драма се разрази във Вашингтон. Няколко поредни месеца Конгресът на...

ВОЙНА

Европейските столици отхвърлиха исканията на Киев да изпратят свои системи за противовъздушна отбрана в Украйна след седмица на непрестанни ракетни и безпилотни бомбардировки от...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget