Германия направи нещо УЖАСНО за Запада! КАКВО? Истината!

Работодателите и синдикатите от сферата на машиностроенето и металургията в Германия, вчера се договориха за заплатите на работещите, а също така и за работните дни през седмицата.

След 13 часови преговори, работодателите от Зюдвестметал и синдикалните организации от ИГ Метал постигнаха споразумение, което е изключително изгодно за работещите в бранша. То ще даде възможност да се увеличат заплатите с 4,3 процента, считано от април тази година, както и други плащания за период от 27 месеца, съобщи представител на синдикатите в сектора.

Споразумението засега ще се прилага само за работещите в провинция Баден-Вюртемберг, както и в концерните Даймлер и Бош, но по всяка вероятност скоро ще бъде прието и на национално ниво, предаде ЗОРА.

Синдикати и работодатели са се договорили и за още нещо. За пробен период от две години работниците да преминат на 28 часова работна седмица.

При 8 часов работен ден, това на практика означава, че работната седмица за германските работници ще е…три дена и половина.

Синдикатите от ИГ Метал настояваха заплатите на почти четири милионната им членска маса да се вдигнат с 6 процента. Мотивът им бе интересен. Работещите трябвало да могат да усетят ефекта от силното икономическо възстановяване на Германия, както и от рекордно ниската безработица в страната, отбелязана от обединението на двете Германии през 1990 г. насам.

Всички знаехме, че икономиката на Германия е в небивал разцвет, но чак пък толкова…?! Ами че те утре ще плащат на работниците си, за да не ходят на работа.

Големият въпрос е откъде се появи толкова неочаквано този икономически „подем“ в Германия. Веднага можем да кажем, че той не се дължи на прословутото обединение на Източна и Западна Германия. Това обединение донесе само проблеми. Защото по-богатата, за сметка на парите на Чичо Сам, Западна Германия, трябваше да помага на Източна Германия. Трябваше да се постигне машинна, технологична и производствена съвместимост, защото предприятията в източната част на Германия бяха създадени и работеха със съветско оборудване и технологии. Това беше пречка, която изискваше огромни инвестиции, за да бъде преодоляна. И доста хора в Европа мислеха, че Германия ще затъне в тези проблеми.

Но не щеш ли, изведнъж, на пръв поглед без чужда помощ, Германия започна да набира смайваща скорост. И само за броени години стана моторът в икономиката на ЕС. Веднага ще разберем причината, ако си отговорим на въпроса кога започна този икономически бум.

Ами той започна точно след като Вашингтон и Берлин натикаха в своя, така наречен Европейски съюз, всички Източноевропейски страни, които преди бяха в орбитата на Съветския съюз. Голямата разлика, обаче, между Вашингтон и Берлин, от една страна, и Москва от друга бе, че Съветският съюз не ограбваше страните от социалистическия блок. Точно обратното. Той с всички сили им помагаше да изградят икономиките си. И да просперират. Затова техният стандарт на живот беше висок.

Източна Европа беше примамена в западния „Европейски“ съюз с обещания за богатство и много нови възможности. Но на практика новоприетите страни получиха само разруха, обезлюдяване и пак разруха.

Най-напред бяха унищожени всички индустриални предприятия. Защо мислите, че машиностроенето и металургията в Германия процъфтяха? Ами защото всички подобни предприятия в Източна Европа бяха „приватизирани“. И унищожени. Спомнете си съдбата на нашия металургичен гигант „Кремиковци“.

Така стана и със селското стопанство. И с цялата промишленост. И нашата. И на другите новоприети страни в ЕС. Така Източна Европа стана бедния роднина. А Запада цъфтеше и богатееше на наш гръб.

Но унищожаването на нашата икономика беше само първата крачка. След това огромните германски концерни и хранителни вериги се настаниха нахално и безпардонно на нашия пазар и на пазарите на другите новоприети страни в ЕС. Всичко, което купуваме сега е производство на Бош, Сименс, Даймлер и т.н. Да не говорим за Кауфланд и Лидъл, които ни продават западни стоки второ и трето качество, но на цени много по-големи от колкото същите стоки се продават в самата Германия.

Това няма как да се нарече другояче освен измама, подлост и безчестие. Но кой в капиталистическия Запад е чувал за почтеност и чест?

И ако продължаваме да стоим в този грабителски съюз ЕС и да обогатяваме германските, френски и всякакви други западни бюргери, ние сами ще сме си виновни, че ни наричат бедняци и мързеливци. Това е.