Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

5 УРЕДА У ДОМА, КОИТО МОЖЕТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ





Как интернет на нещата прави животът ни по-лесен. Много по-лесен. Представете си, че е ранна пролет, времето е все така сърдито, а температурата тази вечер няма нищо общо с тази от сутринта. Ако можеше да пуснете парното вкъщи час-два преди да си тръгнете от офиса… Е, това вече е възможно.

Все по-често чувате термина „интернет на нещата“, както и „свързани устройства“ и „умни домове“. Причината е една – все повече домакински уреди имат вградени чипове, които събират данни. След това ги използват чрез интернет връзка, за да ви помогнат да оптимизирате работата им (докато не започнат да го правят сами на базата на изкуствен интелект). Там някъде се появява и определението за интернет на нещата (IoT) – мрежата от свързани устройства, които си общуват онлайн, за да изпълняват конкретни дейности.

Една от последните тенденции в технологиите за дома означава повече удобство за вас и възможност да контролирате уредите вкъщи през смартфона си дистанционно. Вече няма да го има онзи страх дали сте спрели котлона на печката или пък сте забравили ютията включена. За всичко това си има IoT решение.

Освен това, умните уреди помагат за намаляването на сметките, тъй като анализът на информацията помага да работят ефективно и да оптимизират разходите за електричество, вода и други консумативи. Големите масиви от данни, които обработват, позволяват буквално да дават съвети за това как да променим начина си на живот, така че да спестяваме време и ресурси. Ефектът вече е налице, като по данни на Евростат през последните 10 години се наблюдава близо 8% спад в потреблението на електроенергия на територията на Европейския съюз. Това се случва успоредно с увеличаващия се брой домакински уреди в употреба. Според IHS само умните устройства в домакинствата в глобален мащаб ще достигнат до над 30 млрд. през 2020 г. и повече от 75 млрд. през 2025 г.

Кои са уредите за дома, които можете да управлявате дистанционно още днес? Ето и 5 от тях:ПАРНОТО

Започнахме с него и нека разкажем повече. Удобството за дистанционен контрол идва след поставянето на интелигентни кранове към всеки радиатор, които се управляват през Wi-Fi мрежата на дома. Можете не просто да увеличавате или намалявате температурата часове преди да сте се прибрали вкъщи, но и да получавате детайлна информация за използваното количество топлинна енергия. За да няма после изненади от пристигналите сметки за парно.

КЛИМАТИКЪТ

От няколко години грижата за оптималното ползване на климатика е няколко идеи по-малка заради навлизането на интернет на нещата. Без значение дали ще добавите външна приставка за дистаницонно управление или ще си купите „умен“ климатик, контролът над часовете на включване и изключване, нива на температурата, режим на работа и т.н. вече става през дисплея на смартфона ви.

Добрата новина е, че през този период няколко български продукта за умно управление на „не-умни“ климатици успяха да пробият на световния пазар и дори станаха част от новите поколения на световни производители.

КОНТАКТИТЕ

Те са в състояние да превърнат и най-елементарния уред в умен уред. Просто го оставяте включен в контакта, след което през интернет задавате кога самият контакт да се активира. Един чудесен начин кафеварката да ви посреща с приготвено кафе буквално минута след като сте се събудили. Или пък да деактивирате контактите, включени кухненската печка, ютията и всеки друг уред, който кара всички да изпитват тих ужас от потенциален пожар.

БОЙЛЕРЪТ

Умният бойлер ви дава възможност да програмирате или да управлявате дистанционно момента на включване и изключване, режима на работа и температурата на водата. Някои производители позволяват дори да интегрирате работата на бойлера с тази на отоплителната система за оптимално затопляне на дома. Тук отново важат принципите на оптимизация на работата и намаляване на енергийния разход.

ПРАХОСМУКАЧКАТА

Това изглежда като мечтата на всяка домакиня – да се прибере след уморителния ден, а някой вече да е почистил пода вместо нея. И не само това – свързаните прахосмукачки са толкова умни, че имат сензори за смяна на повърхността, срещу падане по стълбите, за препятствия на пътя. Те буквално чертаят карта на стаята ви, а понякога това се случва и чрез HD камера. Стоят по-дълго на едно място, ако почистването е по-трудоемко. Учат се как да оптимизират маршрутите си за по-бързо почистване следващия път. А когато батерията е на привършване, се връщат сами към станцията за зареждане. Да, все още говорим за прахосмукачки.

За да преборим всички страхове веднъж и завинаги, въпросът “Заключих ли?!?” вече получава отговор от умните ключалки. Те позволяват да заключите или отключите вратата на дома си през мобилния си телефон. Тях добавяме към добре познатите вече IP камери, които се грижат за сигурността на дома, давайки ви възможност да го наблюдавате и от разстояние.

И сега, когато съзнанието ни е свободно за по-важните неща, да помечтаем за хладилник, който може сам да поръча продукти онлайн ден или два преди да свършат. О, Amazon май вече са помислили и за това…







Може да харесате

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget