Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Сривът на фондовите пазари в САЩ породи катастрофални сценарии





Най-мащабно в абсолютни изражения падане на фондовите индекси се случи в САЩ. Някои аналитици анализират огромните загуби на най-богатите хора на света и дават основно успокояващи прогнози. Докато други виждат в случващото се къде-къде по-сериозни заплахи и предизвикателства, а не просто техническа корекция.

В понеделник фондовата борса на САЩ преживя най-мащабното за цялата си история по абсолютно изменение в пунктовете падение – индексите рухнаха с 3,8-4,6%. Индексът S&P500 (на широкия пазар на акции на САЩ, в който влизат 500 компании) показа най-слаб резултат от август 2011 г. , когато понижават кредитния рейтинг на САЩ. Dow Jones и S&P 500 загубиха по този начин, целия си ръст от началото на годината.

Това доведе до това 500-те най-богати хора на света да загубят 114 млрд. долара от своите активи, по данни на Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Най-силно от всички пострада лидерът на компанията „Бъркшир Хатауей“ Уорън Бъфет, който загуби 5,1 млрд. долара само за един ден. Състоянието на основателя на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг намаля с 3,6 млрд. Основателят на „Амазон“ Джеф Безос зае трето място по размер на понесените за деня загуби – около 3,3 млрд. долара. Съоснователите на „Гуугъл“ Сергей Брин и Бари Пейдж загубиха по 2,3 млрд. долара, а основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс – 2,25 млрд. долара. Впрочем като цяло първата петорка на леко обеднелите милиардери така и не се измени.

Сривът в САЩ се прехвърли и на други площадки – разпродажби започнаха и на европейските фондови борси. Основните площадки в Азиатско-тихоокеанския регион също затвориха във вторник със значително снижаване. Например японският индекс „Никей 225“ затвори на минус 4,73%. Какво се случи?

Анализаторите от Центъра за проучване на инвестициите към „Сбербанк“ констатират, че няма еднозначна причина за толкова мащабно падане. Вероятно съчетанието на няколко фактора едновременно изиграва роля. „Федералният резерв миналата сряда изказа увереност, че инфлацията ще се увеличи, но пазарите реагираха вяло, осъществявайки своето основно движение в петък, след появата на данните за трудовия пазар. Когато те потвърдиха възгледите на Федералния резерв, фондовите площадки реагираха с бурно снижение. В понеделник то се ускори за сметката на сработването на стоп-ордерите на автоматичните търговски системи. Пазарите бяха свръхнаситени и бе необходим единствено повод за корекция на ръста по време на предишното оживление. Сега такъв повод е получен и участниците на пазара се връщат бързо към реалността“, обявява финансовият аналитик от FxPro Александър Купцикевич.

„Ситуацията напомня силно на 1987 г., „черният понеделник“ 19 октомври. Тогава се случи най-силното падение на индекса за цялата история за един ден – с повече от 22% при това без видими причини – нито войни, нито санкции, нито земетресения. Това едва не докара до затваряне на босите за финансови деривати в Чикаго“, напомня изпълнителния директора на ИК „Норд Капитал“ Михаил Ханов.

Историята се повтаря: цели 15 месеца в индекса S&P 500 се наблюдава безпрецедентен ръст без малка корекция. „Пазарът израсна с повече от 40% за година и половина, при това последните 10% от ръста се случиха през януари 2018 г. и също без видими причини. Повече от 40 млрд. долара „преминаха“ през януари в ETF фондове, печелещи от ръста на индекса S&P като цяло или на отделни отрасли. Голямо количество професионални спекуланти през цялото това време печелеха от „продажба на волатилност“, т.е. играха за понижаване на индекса VIX (Индекс на волатилност на фючърсите S&P 500, или „индекс на страха“) и неговите производни или аналози“, разказва предисторията Михаил Ханов.

„Инвеститорите отдавна чакат повод да фиксират печалбите си и такъв повод се появи като неголяма корекция в петък. Това довежда, че „без видими причини“, (а в решенията на Федералния резерв в сряда и в данните за безработицата в петък не прозвучава нищо необичайно) пазарът започна да пада“, допълни Ханов.

„Падането на борсите не е свързано с лоша статистика или притесненията на инвеститорите по отношение на икономиката. Това е реакция на пазара в очакване на по-бързо възвръщане на монетарната политика в норма. Пазарите не могат без корекция. Това е една от тях. Тя е впечатляваща благодарение на това, че до преди това има не по-малко впечатляващ оживление“, съгласен е Купцикевич„

Но Анна Кокорева, заместник директор на аналитичния департамент „Алпари“ вижда съвършено други причини за случилото се. Основната от тях, според нея, са действията на Федералния резерв на САЩ по отношение на банка Wells Fargo, която е системообразуваща и трета по големина в САЩ. За проблемите в тази банка е известно още през 2016 г: сътрудниците на банката без знанието на клиентите с цел изпълнение на плана за продажби, отвориха повече от 3,5 милиона сметки от тяхно име,плюс те отпускат повече от 550 хил. кредита по завишена стойност, което е мошеничество. Банката е заставена да плати глоба в размер на 185 млн. долара, но за Wells Fargo това е незначителна сума. В резултат банката продължава да води недобросъвестна политика по отношение на клиентите си.

Затова и Федералният резерв решава да предприеме нови и безпрецедентни мерки: в петък забранява на Wells Fargo да увеличава размера на активите в своя баланс, т.е. банката може единствено да привлича депозити и да издава кредити и това е. „Отсъствието на възможност да се нарастват активите води до сериозно влошаване на финансовите показатели на банката. Именно затова и котировката на банката в понеделник се сриват с почти 10%. Понеже компанията влиза в индекса S&P 500, падането на акциите ѝ оказва влияние и на динамика на индекса“, обяснява Кокорева.

Освен това Wells Fargo е голям инвеститор както на финансовия пазар на САЩ, така и на международните площадки, един от най-големите притежатели на облигации, акции и деривати. „А значи пазарите за известно време се лишават от едър инвеститор, няма да получат инвестициите си, които са на сума от милиарди долари“, смята Кокорева.

Противопоставянето между Федералния резерв и голямата американска банка може да приключи много печално. Ограниченията от банката ще могат да се премахнат единствено след отстраняването на нарушенията, но кога ще стане това е все още неизвестно. Затова и корекцията на пазара ще бъде продължена, смята анализаторът. „Име вероятност проблемите на Wells Fargo да се задълбочат и голямата американска банка да повтори историята на Lehman Brothers. Осъществяването на подобен сценарий ще доведе до банкова криза в САЩ и до срив на фондовите индекси. Ситуацията ще засегне световните площадки, в това число и руските. Няма да се стори малко на никого“ предупреждава Кокорева.

Другите експерти са настроени малко по-оптимистично.

„Мисля, че това е просто началото на сериозно коригиране на пазара, когато целият позитив под вид на данъчните реформи и ръста на БВП на САЩ с 3% годишно вече е отигран и големите играчи ще фиксират печалбите. Ние ще видим неголеми скокове нагоре и последвали продажби от големи фондове по два, при, пет процента за търговската сесия“, очаква Михаил Ханов. Повод за „вдигането на духа“, според него ще станат изчисленията на корпорациите в САЩ за следващото тримесечие на 2018 г., които ще започнат да се появяват в началото на април. „Технически и психологически много силната подкрепа у S&P се намира на равнище 2100. Това означава възможно снижаване на американския пазар на акции с още 15-20% в близките един-два месеца“, смята Ханов. Що се отнася до руските пазари, то засега те реагират на срива в САЩ като на редовна неприятност, загубвайки едва 1% от началото на деня. Отчасти това се обяснява с много сдържания ръст преди това. „На руската фондова борса във вторник се наблюдаваше вече отдавна назряло и закономерно корекционно падение. При поглед на дневните графики на индексите на Московската борса и РТС става очевидно, че текущия им дневен спад изобщо не носи фатален характер“, съгласен е Ханов.

„Рублата засега държи фронта, успя да добави към долара от началото на деня. Въпреки това курсът ще остане над 57 и близо до 71 в края на деня“, очаква Купцикевич. Сериозното безпокойство ще се прехвърли и на руските площадки, ако разпродажбата на чуждестранните фондови пазари не завърши в близките няколко дни, според него. Ханов чака по-мащабен спад на руските пазари в случай на засилване на санкциите от страна на САЩ.

Още по-апокалиптична прогноза прави известният финансов експерт Ерик Найман, роден в Новосибирск, а сега работещ като партньор на украинската инвестиционна компания Capital Times. Според него това е само първата вълна от разпродажба на акции, която е предизвикана от стремителния ръст на доходността на американските държавни облигации. След корекцията трябва да се чака втора вълна – паническата разпродажба, на която вече професионалистите ще започват да купуват поевтинелите акции. След това американският пазар на ценни книжа ще въобнови ръста и може дори да обнови максимума. Но през май ситуацията в световната икономика ще провокира влошаване на прогнозите по печалбите на акционерните дружества и ще започне „мечи пазар“. Това означава падане на фондовите индекси с 35-50% в течение на половин година. И през ноември може да се очаква началото на икономическа криза в САЩ, която ще засегне и цялата световна икономика“, смята Найман.

Впрочем, той прави уговорката, че това е един от всичките възможни сценарии: „реалността може да бъде различна – по-добра или по-лоша от моите прогнози“. Но за всеки случай той съветва „да се пазят пари в брой и да са води подготовка за най-лошото“.







Може да харесате

ВОЙНА

Наритания галски боен петел – в бойната колесница на атлантизма От бреговете на Днестър и Кавказките планини до Индийския и Тихия океан Съгласно данните...

СКАНДАЛ

Разпадат се по време на полета. Какво не успя да разкаже свидетелят по делото срещу “Боинг” Зачестиха инцидентите със самолети, има сериозни нарушения в...

ПОЛИТИКА

На президентските избори в Русия Владимир Путин печели 87,68% от гласовете при обработка на 30,08% от протоколите, сочат данни на ЦИК. На второ място...

ПАРИ

Бербок ритана от смериканските и господари се хвърля да харчи като безмозъчна, заяви, че не я интересува германския народ! Шолц се опитва да балансира!...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget