„В страна-членка на ЕС се произвеждат оръжия и боеприпаси, които се изнасят за пазарите в Близкия изток. Борисов е сред основните доставчици на оръжие за радикалната опозиция срещу сирийския президент Башар Асад. И изобщо не го крие“, коментира днес Александър Храмчихин – зам. директор на руския Институт за военни изследвания.

Загиналият пилот на СУ- 25 майор Филипов беше удостоен посмъртно с орден „Герой на Русия“

Думите му са по повод сваления преди дни в Сирия руски изтребител Су- 25. Има голяма вероятност ракетата, свалила бойния самолет да е направена именно в България, допълни руският военен експерт.
Руският Су- 25 бил поразен с преносим ракетен комплекс „Игла“ или „Стрела“, които се произвеждат още от Студената война. Вследствие на удара, загина пилотът майор Роман Филипов, който днес беше удостоен със званието „Герой на Руската федерация“.

Припомняме, че преди една година в складове на джихадистите в Алепо бяха открити стотици сандъци с ракети „Град“, произведени във ВМЗ- Сопот. Въпреки действащата забрана за доставка на оръжие в Сирия, за Борисав тя явно не важи. Върху сандъците от склада на терористите имаше надписи на български език, а държавата ни бе посочена като място на производството и доставчик на въпросното оръжие.

Проверка показа, че корабите с оръжието за джихадистите в Сирия, тръгват от пристанище Бургас и се разтоварват в град Джеда, Саудитска Арабия. Оттам биват доставяни на ислямистите, които използваха българските ракети „Град“, за да обстрелват цивилното население в Алепо.

Българска ракета „Град“ в склад на джихадистите. Снимка в. Труд

Да си спомним и тежкия инцидент във ВМЗ- Сопот през 2015 г., при който американец загина, а двама негови сънародници бяха ранени, докато тествали ново оръжие на полигона в село Анево.

Не, за никого не е тайна, че от 4 години насам българските заводи бълват оръжие за джихадистите в Сирия и Ирак. Разбира се, това се е случва с благословията на Западната коалиция, ръководена от САЩ, която наля милиарди в главорезите от ИДИЛ, за да свалят президента Башар Асад.

А оръжията, произвеждани в българските заводи, отнеха живота на хиляди цивилни сирийци, както и на десетки руски военни, които се бореха за свободата на Сирия.

Ръцете ни са изцапани с кръв!