Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Китайските мозъци си тръгват от САЩ





Китай се превръща в световен център за иновации. И голяма заслуга за това имат талантливи млади китайци, които доскоро са учили и работили в САЩ. Сега те се връщат в Родината си. През 2016 година това направиха 432500 супер професионалисти в областта на върховите технологии. Това е с 22 на сто повече от прибралите се през 2013 година. Точно те стават главната движеща сила на съвремената икономика на Китай. Напускат Силициевата долина (Silicon Valley – южната част на залива Сан Франциско в Северна Калифорния, където са разположени седалищата на много от най-големите високотехнологични корпорации, водещ център за иновации и развитие) и се връщат в Родината си.

Там получават невероятни възможности за професионална и социална реализация, могат да започнат и собствен печеливш бизнес.
Да се работи в най-големи китайски корпорации – от типа на Tencent, Baidu и Alibaba днес вече е не само по-изгодно, но и по-престижно, отколкото в американските Microsoft, Facebook и Amazon. Комфортът в съвременните китайски компании по нищо не отстъпва на американските им конкуренти.

Китайски технологични гиганти са в групата на десетте най-крупни компании на планетата. Три от петте най-перспективни стартъпи са също китайски.
– Работейки в Microsoft, Google и Facebook аз изпълнявах скучни, еднообразни поръчки – споделя ИТ-специалиста Янг Шуйси. – Това беше скучен, изолиран живот. Непонятно ми бе, как моя труд влияе на компанията или на икономиката като цяло. Чувствах се като винтче в огромна машина. Затова се върнах: приятелите, които останаха в Китай, могат да видят картината в цялост и да разберат, как тяхната работа влияе на живота в страната.

Китай привлича и изтъкнати учени, предприемачи, инженери, иноватори от цял свят. Особено желани са учени в областта на енергетиката, биотехнологиите, новите материали, авиацията, космонавтиката, фотоника, информационни технологии… Китай активно вербова и таланти в областта на корпоративното управление, които да увеличат конкурентните преимещества на страната на международните пазари. На всички тях им се предлагат изключителни условия за живеене, заплати над най-високото международно равнище, суперсъвременна научно-техническа база… Всяка година само за това страната отделя над милиард долара.

Инвестиции в чужбина
Икономическата мощ на Китай се изразява и в инвестициите, които прави страната навсякъде по света. Тя с ударни темпове изкупува американски компании. Така само през 2016-та година китайски фирми осъществиха в САЩ над 170 операции по сливане и поглъщане на американски на обща сума от над 105 милиарда долара. Китайци масово завладяват контролния пакет от акции и в компании в Европа, които са дъщерни фирми на американски корпорации. Така китайците получават достъп и до секретна информация в областта на високите технологии, която иначе американците отказват да споделят с тях.

Все по-добре живеещи китайци
Средната класа в Китай се увеличава и укрепва, докато положението на тази в САЩ непрекъснато се влошава – това твърди японската консултантска компания Hakuhodo DY Holdings. Тя е провела проучване сред китайци в Пекин, Шанхай и Гуанчжоу и американци в Ню Йорк и Лос Анжелис. От китайците от средната класа 80 на сто смятат, че положението им през последните пет години се е подобрило, докато в САЩ с това твърдение са съгласни само 40 на сто.

От модни дрехи се интересуват 96 на сто от китайците и 50 на сто от американците, а от вкусна храна – съответно 98 на сто от китайците и 70 на сто от американците.
В края на миналата година експерти установиха, че китайците са започнали да харчат толкова, колкото и американците. Нещо повече: в някои важни категории Китай изпреварва САЩ. Така през 2016 година в Северна Америка са продадени 17,6 милиона автомобили, но в Китай – 24 милиона.

А през 2018-та година се очаква китайската средна класа да изпревари осезаемо разходите, които правят американците за битова електроника, коли, мода…
За разлика от китайците, американците срещат все по-сериозни проблеми с парите си за пазаруване – те просто нямат лични спестявания. Доказателство за това е, че използването на кредитни карти в САЩ сега е достигнало рекордно равнище.

По прогнози на Economist Intelligence Unit към 2030 година в Китай ще преобладава средната класа с годишен доход до 10800 долара. Делът на бедните ще се съкрати до 11 на сто. Очаква се увеличение на покупките на автомобили и предмети на разкоша, за здравеопазване. Като цяло ще се подобрява качеството на живота на китайците.

Ако искаш мир, готви се за война
Америка все по-трудно може да противостои на Китай и по една простичка причина: точно Китай осигурява над една пета от всички продажби на най-крупните американски корпорации.

Ако САЩ се опитат да ограничат достъпа на китайски производители до своя пазар, това незабавно ще доведе до ответна мярка – бариери пред американците на китайския пазар. И тогава ще последват много сериозни трусове и в без това доста позакъсалата американска икономика. Простичко казано това означава, че е минало времето, когато САЩ са могли да диктуват своите условия на китайците – по-скоро сега е точно обратното.

В медиите се появи информация, че според американски военни стратези Русия и Китай разрушават доскорошното военно превъзходство на САЩ в света. Тези растящи страхове са отразени в засекретен документ на САЩ, подготвен за новата им военна стратегия. В тази връзка САЩ ще се ориентират към действия, които да доведат до противопоставяне на Китай и Русия.
В Китай си дават сметка, че ако искат да са държава №1 на планетата, то ще трябва да инвестират сериозно и в сферата на отбраната.

Затова сега тази страна работи активно, за да изпревари САЩ и в областта на квантовите технологии и изкуствения интелект. И така да се превърне и във военно-технологическа свръхдържава №1. Целта, която Китай си е поставил, е да създаде “ултрасъвременна армия” за защита на интересите си.
Незрящата българска пророчица Ванга е видяла много неща, които ще се случат в бъдеще. Според нея през 2018 година Китай ще стане супердържава и ще измести САЩ от първото място по основния показател бруто вътрешен продукт (БВП).

Когато Ванга умира през 1996 година Китай въобще не предвещава подобна промяна. Тогава неговия БВП се оценява на скромните за тази огромна държава 734 милиарда долара. Но в края на миналата година, този основен показател, който свидетелства за потенциала на всяка държава, е на фантастичната сума от около 12 трилиона долара! Най-вероятно е през тази година приноса на Китай в глобалния БВП да надвиши осезаемо равнището на САЩ.

Нашата Ванга едва ли е познавала книгата на Освалд Шпенглер “Залезът на Запада”. Но и за нея 2018 година ще е времето за епохални промени на планетата.
И най-вероятно Освалд и Ванга ще се окажат прави. На Запада му предстои неизбежен залез. А на Изтока – също така неминуем изгрев.
Така, както го е определила и Природата, когато е решила откъде да идва Слънцето.







Може да харесате

ТЕМА

Обявени са кодове за опасно време Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове Кодовете за опасно време се...

БАНКЕРЪ

Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова...

СВЯТ

Властите в Брюксел спряха среща и изхвърли от залите консервативни политици. Срещата стана мишена на протеста кампания в социалните медии и изгонена от две...

СКАНДАЛ

Намерението на американските конгресмени да подложат на гласуване законопроект за военна помощ на Израел без подобни решения за Украйна е позор за САЩ. Това...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget