Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Как да се предпазим от подслушване и хакване





В следващите редове ще прочетете набор от съвети, които сме давали и продължаваме да даваме безплатно на нашите читатели. Всяко действие има своето продиводействие и се надяваме, че нашият опит ще Ви помогне да преодолеете неоторизирано подслушване, следене или хакване на Вашите социални акаунти, телефони и електронни пощи.

Подозирате, че някой има достъп до Вашата лична информация?

След като става въпрос за нещо много сериозно Ви предлагаме следните евентуални решения:

Какво да направите, като начало

Необходимо е да започнете лек и постепенен процес по изключване на възможните варианти за подслушване/наблюдение/следене. Как се извършва това с отделни специализирани устройства ще разгледаме в отделна статия. За да бъдем максимално ясни и изчерпателени ще започнем от основните принципи на тези действия, защото за да може да избегнете нещо подобно с превантивна цел, е необходимо да сте запознати с принципа на действие и възмoжностите за реализацията на тези действия.

Зомбиране на мобилен телефонЗомбирането на мобилни у-ва набира все по-голяма популярност, защото на пазара се предлагат много безплатни и платени софруери (с различни възможности).

Извличане на локация от смартфон и следене на маршрут: За да може даден мобилен телефон да предава точна локация в реално време са необходими две главни условия:

Да му бъде активиран GPS-аДа бъде включен мобилния интернет

При спирането на GPS някои по-скъпи софтуери използват триангулация (определяне на местоположението на база мобилни клетки, което дава доста големи отклонения при позиционирането). При спирането на мобилния интернет не може да се репортва никаква локация. Друг вариант е използването на ето такива специални калъфчета, които заглушават сигнала на мобилния оператор и спират работата на телефона. Имайте предвид обаче, че телефонът може да е настроен да събира информация за Вашия маршрут и да я ъплоудне след това, към специалния сървър за наблюдение.

РАЗГОВОРИ/VIBER/SKYPE/СМС и др.:

Ако телефонът Ви е зомбиран, то има много голяма вероятност човекът, който го е зомбирал да има пълен достъп до всичко, което се случва с телефона Ви. Сами разбирате, че това е изключително опасно. Принципът на действие на подобен тип софтуери е както с локацията, а именно за да изпрати каквато и да е информация до платформата за подслушване/следене е необходимо да има достъп до интернет. При изключване на мобилния интернет никаква информация няма да може да постъпи към платформата, следователно вашите данни ще си останат само при вас. Моля, имайте предвид, че ако примерно сте спрели мобилните данни на телефона Ви то информацията се запазва и при достъп до интернет (WIFI или мобилен) цялата съхранена информация ще се изпрати. Също друго много важно нещо, което трябва да се отбележи, е че всеки един зомбиран телефон може да се обърне на “слушалка”. Това ще рече, че дистанционно могат да се активират микрофоните и да се слуша всичко, което става около самото у-во. Гореописаната опция става чрез провеждане на “скрит” разговор и най-лесно може да се хване ако всеки месец проверявате разпечатката си за входящи повиквания, които не сте провеждали (могат да бъдат с всякаква продължителност). Подобно действие може лесно да се блокира с продукт, като този.

ХАКВАНЕ НА GMAIL или друг вид електронна поща:

Тук имаме няколко варианта за “разбиване” на ел. поща.

Единият вариант е отговаряне на “тайните въпроси” ако става въпрос за abv или mail.bg поща. Другият вариант е отгатване на самата парола е ако е твърде лесна. Пример за лесна парола: Ако се казвате Галена и сте родена 1987г. Лесна парола би била galq87, а трудна за отгатване би била “galq$52Yhc.:CX(#“

Ако използвате поща от типа на GMAIL или някоя друга, нерегламентираният достъп може да се осъществи чрез генериране на код и изпращане на СМС към зададения номер (от настройките на пощата). Тук е много важно да знаем, че ако телефона, на който получавате известия е зомбиран, то злодеятелят би направил следното: ще изпрати тел. код за смяна на паролата ще го види и ще го изтрие от телефона (всичко това става за секунди). Най-добрата превантивна мярка е да се използва телефон в GMAIL, който НЕ е смартфон и е с коренно различен номер (така само вие ще си знаете кой е тел. номер за възстановяване на достъпа). Друга много важна особенност за GMAIL, е че могат да се генерират кодове за достъп или с други думи ако вече профила Ви е бил откраднат, то е хубаво да генерирате нови кодове, за да сте сигурни, че човека не си е “вързал гащите” като предварително е генерирал кодове за достъп. При всички пощи имате опция за видите последните IP адреси, от които е достъпена дадена пощенска кутия. Ако забележите адрес, който не е вашия, обезателно го запишете и проверете.

ПРЕВЗЕМАНЕ НА FACEBOOK:

Един от начините за разбиването на фейсбук е аналогично с горния за СМС/EMAIL. Предотвратяването на разбиване на фейсбук профил би било много лесно ако използвате “чист” телефон и специален EMAIL адрес (които знаете само Вие) и много добра и силна парола. Пример за подобна парола е: dsjJns%%$^&DL.

Един от популярните и неостаряващи методи за хакване на фейсбук е чрез т.нар. фишинг (зарибяващ) сайт. Такива сайтове представляват огледално копие на фейсбук и ви карат да напишете своите данни, за да се логнете в платформата. По този начин Вие сами давате данните си за достъп на недоброжелателите. Така че, нашият съвет е да внимавате къде кликате и винаги да проверявате/да се отнасяте с недоверие на нещо, което Ви иска паролата за фейсбук. А, и разбира се да сте пуснали защитата на акаунта си чрез мобилен телефон. Целият този процес ще разгледаме в отделна статия, която скоро ще публикуваме в нашия блог.

Като финал за частта с телефоните, можем да кажем следното – За да се инсталира подобен софтуер е необходимо да има физически достъп до телефона (за няколко минути) или ако използвате айфон човекът да има достъп до icloud. Никога не оставяйте телефона си без надзор и незаключен! Никога не кликайте сляпо на линкове изпратени Ви по скайп или фб!

Единствено телефоните ли са уязвими или трябва да се притесняваме за персоналните си компютри?

Същите софтуери за зомбиране на телефони ги има и налични за компютър (Windows, Mac OSX). Нашият съвет е да започнете да използвате Linux базирана OS. Пример за подобна OS е Ubuntu: www.ubuntu.com

Другото нещо, което може да направите е просто да ослепите и заглушите Вашия лаптоп. Това става много лесно с лепване на лепенка върху камерата и слагане на слушалки в жак-а на компютъра. Ако си мислите, че това е нещо несериозно, вижте горната снимка на основателя на фейсбук – Марк Зукърбърг.

Това бяха накратко нашите съвети. Ако имате някакви други въпроси, не се притеснявайте да ги зададете в чата или на телефон 0878967564. Запомнете – Вашата сигурност е във Вашите ръце!







Може да харесате

ТЕМА

Обявени са кодове за опасно време Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове Кодовете за опасно време се...

ВОЙНА

Руските въоръжени сили атакуваха местоположението на френски наемници в Славянск. Това заяви Сергей Лебедев, координатор на Николаевското подразделение. Според военния, ударът е бил насочен...

ВОЙНА

Адът се отвори над Израел, американските сили прехванаха над 70 дрона и три балистични ракети В 23:00 на 13 април Иран изстреля първо дронове,...

ТЕМА

Изменението на климата може да отиде в неизследвана територия, ако температурите не паднат до края на годината. Това предупреди водещ учен пред Би Би...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget