Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Изкуственият интелект навлиза в ежедневието





2018-а ще е годината, в която изкуственият интелект окончателно ще спре да се възприема като екзотика от научно-фантастичните филми. Какво още ще ни предложат технологичните тенденции, ще направят ли живота ни по-лесен или може би по-сложен!

9 ТЕХНОЛОГИЧНИ ТРЕНДА, КОИТО ЩЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ

Родените на ръба на новото хилядолетие тази година ще празнуват своето пълнолетие. Отраснали в ерата на дигиталните устройства, боравейки с дузини джаджи наведнъж, неподозиращи ред виртуални опасности, те и всички хай-тек любители ще се радват на редица технологични трендове, които ще направят живота ни по-лесен, по-забавен, но може би и по-сложен по един непознат досега начин.

Ерата на изкуствения интелект

Тимо Бол, легендарният шампион по тенис на маса, бе надвит от робот-тенисист през 2014 година. И ако тогава това беше шокиращо, днес само старците се впечатляват, че в края на 2017 роботът София е получил гражданство в Саудитска Арабия.

2018-a ще е годината, в която изкуственият интелект окончателно ще спре да се възприема като екзотика от филмите за бъдещето. Тя ще се възцари като нещо обичайно в ежедневието ни.

ИИ ще се изявява повсеместно във вид на малки, схватливи приложения и машинки. Ще го има във всяка нова платформа и устройство. Ще стане нещо постоянно за всички технологии около нас.

Назад към централизацията

Вече всеки от нас има много устройства: таблети, смартфони, компютри, екшън-камери и др. По всички тях има наши данни – някъде снимки, другаде стари документи. Умни телевизори и смарт-хладилници допълват този нарaстващ дигитален хаос. Време е за централизация – всичките ни цифрови ресурси да са на едно място, а ние да можем да боравим с тях чрез всяко устройство, навсякъде и по всяко време.

Готовност за 5G мрежи

5G интернетът ще е десетки пъти по-добър от 4G, ще е по-добър и от домашните ни мрежи. Можем да очакваме, че до края на 2018-а ще започне реализацията на някои от първите истински 5G мрежи, които навярно ще станат готови някъде през 2019 г. Инженери, разработчици и потребители ще бъдат въвлечени в трескава подготовка.

Сигурност: нови предизвикателства

Данните стават все повече. Потребителите си говорят с умни дигитални асистенти, организират деня си с онлайн календари, споделят снимки от екзотични пътувания, следят спорната си активност с трекери – накратко, постоянно оставят следа в дигиталния свят. Буквално могат да бъдат проследени до секунда. Все някой ще се радва да се възползва от това, нали?

Трябва да помислим за заплахите и рисковете от постоянното документиране на това къде сме и какво правим!

През това време ще ни атакуват все по-персонализирани реклами.

Автоматизиране на рутината

Вече няма да ни плашат, че в някои професии хората ще бъдат заменени от роботи – това ще започне да се случва. Някои от рутинните административни процедури вече няма да се извършват от човеци. Това е хубаво – по-малко работа с чиновници значи по-малко нерви. Дано и в България се усети повеят на този тренд.

Нови интерфейси в употреба

Все по-малко хора се застояват пред бюра с компютри. Боравим с таблети, смартфони, сензорни телевизори… Все по-малко имаме нужда от екран, клавиатура и мишка. Затова до края на годината ще наблюдаваме нашествие на новите интерфейси – жестово разпознаване, взаимодействие с холограми и др. Хората ще се адаптират към тях бързо – и ще им е приятно.

Умни устройства в IoT

Безпилотните автомобили и безпилотните дронове завладяват света. Те ще се появяват в градски служби, летища, гари, търговски центрове, входове на ресторанти и музеи. Някои от тях ще се превърнат в същински работници, бидейки пращани да инспектират и поправят електрически далекопроводи, ветрогенератори, разположени далеч навътре в морето, станции на мобилни мрежи.

Блокчейн революцията

Блокчейн технологията вече дръзко излиза от сферата, от която я познаваме – криптовалутите – и нахлува във всякакви други области. Тя може да служи навсякъде, където има „екосистема“ от взаимодействащи хора или организации. Чрез криптосистемата те могат да разменят помежду си услуги, данни, пари.

Развитието на тази технология ще е решаващ за цялата ИТ индустрия, но и за света.

GDPR

Около май 2018-а ще слушаме много за GDPR – докато не получим мазоли на ушите. Това е нова европейска регулация за личните данни. Нещото, което трябва да помним, е че тя измества лостовете на управление на личните данни от организациите, които събират тези данни, към индивида. Иначе казано – ще имаме право да изискваме от организациите да ни информират какви наши лични данни имат, кой ги е достъпвал, кога, как и защо. Ще имаме и правото „да бъдем забравени“, тоест личните ни данни да бъдат заличени.







Може да харесате

ТЕМА

Обявени са кодове за опасно време Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове Кодовете за опасно време се...

ВОЙНА

Руските въоръжени сили атакуваха местоположението на френски наемници в Славянск. Това заяви Сергей Лебедев, координатор на Николаевското подразделение. Според военния, ударът е бил насочен...

ВОЙНА

Адът се отвори над Израел, американските сили прехванаха над 70 дрона и три балистични ракети В 23:00 на 13 април Иран изстреля първо дронове,...

ТЕМА

Изменението на климата може да отиде в неизследвана територия, ако температурите не паднат до края на годината. Това предупреди водещ учен пред Би Би...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget