Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Западът пред настъпление: укрепват тиловете, готвят фронтовата линия





Отдавна не съм писал, но е време вече да възобновя наблюденията над информационно-психологическата война на Запада против останалия свят и против Русия особено.

Към сегашния момент може да се констатира, че се е създала отбранителна и настъпателна конфигурации. И ако настъпателната беше развита отдавна, то отбранителната започнаха да развиват относително скоро. Въпреки, че и настъпателната също засилват и се опитват да усъвършенстват.

Настъпателна конфигурация

Няма да се опитвам да обхвана цялата инфраструктура, кадрите, материално-техническото осигуряване и т.н. Ще определя основните принципи:

– пропаганда на изключителността на Запада – т.е. съвременна версия на фашизма, където идеята за разделяне на „висши“ и „низши“ се маскира с отделянето само на „висши“, уж носители на най-добри ценности. (Наистина, днес виждаме пълномащабно отстъпление от този принцип, когато вече в явен вид се поднася това, което в предишните години се засенчваше – пряко противопоставяне (въпреки, че направо така не ги наричат) на „висши“ и „нисши“ страни и народи. Например „демокрацията“ против „оста на злото“).

– пропаганда на непълноценност (въпреки, че пряко така не се нарича) на други страни и народи – обратната страна на гореспоменатия принцип. Поднася се във вид на безсрамна критика на текущото положение на нещата, а също на историята. В Русия типични представители са -Сванидзе, Млечин, Латинина и т.н., обосноваващи непълноценността на руснаците. Един такъв „фашизъм отдолу“ – доброволни признаване на себе си за непълноценен и призив към останалите да се присъединят – току-виж „белите хора“ не биха ни лишили от живот и даже ще ни подхвърлят още някое парче хляб.

Останалото е детайли, определяни от текущия дневен ред. Но стратегическите направления работят винаги. Например, винаги 2-3 седмици преди Деня на Победата „Ехото на Москва“ започва пропаганда за „добричките, малко излъгани немци“ и „кръвожадните и тъпи руснаци, засипали с трупове добричките и малко излъганите…“. Или тезата за това, че непослушанието на Русия, Китай и т.н. – това е ох-ох-ох, лош роб, няма да има за теб демократично стискане на ръка в обмен на безплатни ресурси.

Отбранителна конфигурация

Общите принципи са огледални на настъпателната конфигурацията – пропаганда на своето превъзходство и непълноценност на всички незападни страни.

Да напомня, че изначално идеологията на „отвореното общество“ се прилагаше за информационно- психологическата агресия против другите страни. С други думи, идеологията на „отвореното общество“ преполага откритост (разтвореност, като консервна кутия) на незапалените страни за влияние на Запада. При това дълго време въпросите за отбраната почти не се разглеждаха. Доминирането беше такова, че още преди 10-тона години никой особено не вярваше, че влиянието на руските или китайските средства за масова информация ще бъде кой знае колко значително. А днес – я виж ти, вече е признато за заплаха (и къде е този ваш принцип за свободата на словото?)

(рус.ез.)

Общее состояние

На данный момент оборонительная конфигурация сильно развивается. Создаётся новый «железный занавес», призванный защитить монопольную точку зрения и не позволить западному обывателю (который часто искренне убеждён во вредности фашизма, пользе демократии, прав человека и т.п.) усомниться в своих правительствах и их действиях. Тут целый ряд механизмов, включая законодательную базу, цензуру в Фейсбуке, Твиттере, Гугле, создание различных комиссий «по противодействию».

Кстати, кто владеет инглишом – ознакомьтесь с докладом Б.Кардина. Именно такие тексты и содержат оправдание современного тоталитарного общества на Западе, якобы во имя всеобщего блага. Также агрессия маскируется под «бремя белого человека», когда якобы «миссия цивилизаторства» заставляет строить глобальную диктатуру и воевать на разных уровнях против всех свободных стран, включая Россию. В докладе используется заказуха от российских «экспертов», которые то ли изначально туповаты и тенденциозны, то ли в своё время прочухали, как правильно рубить бабло, и поэтому их «экспертные мнения» почему-то один в один совпадают с публикациями в «Вашингтон пост» или грязными обвинениями уровня МакКейна.

Отдельно отмечу подход к оправданию агрессии – обвинение других в том, что делаешь сам. Ну, тут ничего нового. Когда Гитлер напал на СССР, он объявил, что просто защищается от советских провокаций и потому наносит упреждающий удар.

Любопытно, что военные структуры НАТО начали тесно сливаться с гражданскими подразделениями ЕС. Это очень напоминает мобилизацию и подготовку к большой войне, когда местные губернаторы, мэры и секретари райкомов обязаны выполнять приказы командования, в чьей зоне ответственности они находятся.

Любопытно и то, что различные новые или активно усиливаемые старые подразделения создаются или придвигаются к границам России. Если раньше перед войной придвигали пехоту, танки, артиллерию и флот, то теперь на переднем крае мастера работы с умами и настроениями.

Конечно, не одни только «мозгомойки» нужны им. На какой-то стадии могут и должны вступить в действие вооружённые силы в традиционном понимании. Поэтому к нашим границам придвигаются танки, самолёты и т.д., включая оборудование инфраструктуры, отработку взаимодействия, проверка готовности и т.д. Но это уже другая история…

ПС

Возникает закономерный вопрос, а нет ли такого у всех стран и народов? Конечно, есть российская, китайская и любая другая пропаганда. За Китай не скажу, но не слыхал, чтобы пропагандировались какие-либо особые права России по отношению к другим странами – типа, права на гуманитарную интервенцию или насаждение своей власти посредством государственных переворотов.







Може да харесате

ВОЙНА

Руското външно министерство видя в действията на НАТО на източния фланг признаци на подготовка за война с Руската федерация. Министерството отбелязва това в контекста...

ВОЙНА

Бандеровците-фашисти обстрелват с български боеприпаси населено място на етнически българи в град Алешки, Херсонска област. Това съобщи ръководителят на Херсонския областен клон на Общоруската...

СВЯТ

Следственият комитет на Русия: Има доказателства, че терористите от „Крокус“ са получили големи суми пари от Украйна След работа със задържаните терористи, извършили нападението...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън отново си позволи да се изкаже обидно по адрес на руския лидер Владимир Путин, като го нарече „касапин“. На...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget