Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Шиптърите превзеха Македония





След като македонският парламент обяви албанският език за официален език, Република Македония стана не само двуезична, но и двунационална държава.

Македонският парламент прие Закона за употреба на езиците, с който албанският е вече втори официален език на цялата територия на страната. Това стана с гласовете на социалдемократите на Зоран Заев и албанските партии, в отсъствието на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ. Опозицията бойкотира законодателния орган заради арестуването на вемереовски депутати, обвинени за нахлуването в парламента на 27 април м.г., след като за председател на Събранието бе избран албанецът Талат Джафери.

С този акт Република Македония се трансформира в двуезична и двунационална държава, имаща конституционните атрибути на федерация. От този момент Македония поразително напомня на разпадналата се след кървава гражданска война Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ) и именно това подсказва бъдещата й съдба.

Във всички органи на държавната власт, в държавните предприятия, агенции, дирекции, юридически лица и други институции официален език (освен югозападният български диалект) ще бъде и езикът, на който говорят албанците.

Двуезичието навлиза в съдилищата, прокуратурата, полицията, отбраната и граничните пунктове. На албански език ще бъдат отпечатани пощенските марки, фишовете, фискалните документи, фактурите и бандеролите. Банкнотите и монетите също ще са двуезични.

Освен опозиционните партии, според които законът погазва конституцията, македонски учени призоваха президента Георге Иванов да не го подписва и го обяви за противоконституционен.

Горчивата истина е, че Зоран Заев стана премиер, след като обеща на албанските партии да въведе двуезичието. Това обещание бе водещо и по време на предизборната кампания, като оправданието на Заев бе донякъде логично – подписаният след гражданската война през 2001 г. Охридски мирен договор де факто положи основите на двуезичието, признавайки правото на албанците езикът им да е официален в районите, където 20 процента от населението не говори т.нар. македонски език.

Всъщност нито една държавна институция в Скопие не може да каже с абсолютна точност колко са албанците в Република Македония. Към 1 ноември 2002 г. преброяването на населението сочи, че тя е обитавана от 2 022 547 души. Македонците са 1 297 981 или 64,18 % (вкл. и македонците мюсюлмани), албанците – 509 083 или 25,17 %, турците – 77 959 или 3,85 %, циганите – 53 879 или 2,66 %, сърбите – 35 939 или 1,78 %…

Сред десетината други малцинства съзираме и българите, които са само 1417 или 0,073 % от населението на Република Македония.

Само този факт е достатъчен, за да осъзнаем абсурдността на етническата карта на една измислена държава, чиято идентичност е изградена върху присвояване на чужда история, а първият й официален език е писан през 1945 г. на сръбска пишеща машина.

Официално албанците са 25 процента от жителите, но има две други неофициални версии – че са или много по-малко или са много повече. Първата се базира на факта, че през последните три десетилетия раждаемостта сред албанската популация е спаднала, както и на тенденцията стотици млади албанци в тотално албанизираната Западна Македония да се преселват в Западна Европа и Косово. Официални данни за това няма, а и албанците отказват да ги дават. Втората версия е, че поради неконтролирания механичен прираст от Албания, Западна Македония систематично се населява от външни албанци с цел етническа експанзия на изток – към Централна и Източна Македония, тоест България скоро може да граничи с Албания.

От 2018 година Република Македония е федерация и естественото й име е Федерална република Македония или пък Федерална република Скопие, както с радост биха приели гърците. През призмата на българските национални интереси, федерализирането на Македония е удар върху македонизма, дебългаризирал с огън и меч тази свещена за нас земя. Притиснати от албанската етническа вълна, искат или не искат, македонистите имат само един съюзник в тази ситуация, когато срещу тях са не само албанците, но и сръбско-гръцкият съюз.

Гърците не отстъпват от искането си за промяна на държавното име и отказ от македонските претенции към гръцката история. Белград изцяло подкрепя Атина и засили пропагандата си срещу Скопие, лансирайки фалшивата теза за сръбските корени на македонците.

На този геополитически фон премиерите на България и Македония направиха две непоправими грешки. Като че ли Борисов и Заев се надпреварват да покажат кой е по-наивен. Срещу ремонта на една църква в Истанбул, в която се служи на гръцки език и е отворена два пъти в годината, премиерът ни е готов да реставрира стотици джамии в България. За да угоди на евроатлантическите партньори, интернационалистът Заев призна албанския за официален език в държавата си и така я федерализира, сиреч окончателно я затрива. Само тези два факта говорят, че сме един народ, говорещи един език, подвластни на едни и същи комплекси.







Може да харесате

СКАНДАЛ

Кирил Петков категорично отрече слуховете, че е наркоман. В предаването „Евродикоф“ съпредседателят на ПП заяви, че никога през живота си не е употребявал наркотици...

ПОЛИТИКА

Добрата идея за непрекъснат парламентарен надзор над изпълнителната власт беше извратена от лоши политици Едва ли остана някой у нас, на когото да не...

КОНСПИРАЦИЯ

Защо Борисов похарчи Митов и Главчев Изскача сянката на „Галя от посолството“. Има ли запис с О’Брайън, който натиска мутрата от ГЕРБ Нелогичната, истерична...

СВЯТ

Казахстан предизвиква наводнения в Русия, като изпуска огромни количества вода от своите водохранилища Днес потопът се движи към Курган, водата вече е на 10...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget