Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

ЕРИК ШМИД – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРЕВЪРНА GOOGLE В БИЗНЕС ИМПЕРИЯ





Всеки предприемач ще се съгласи, че идеи винаги има и повечето са възможни за реализиране чисто технически. Превръщането им в успешен и устойчив бизнес обаче е доста по-сложната част от уравнението. Това е предизвикателство, което затрудни дори основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж. Затова през 2001 г. те добавят към екипа на компанията си Ерик Шмид. Първоначалната идея е проста – Шмид да бъде гласът на опита и възрастта, който да помага на младите предприемачи.

През годините обаче ролята на Шмид се оказва доста по-важна. Особено от 2004 г. насам, когато Google става публична компания и започва да търгува акциите си на фондовата борса. Оттогава Шмид поема бизнес частта изцяло и има ключова роля за превръщането на Google в интернет империята, която е днес. Той успява да намери формулата да взема най-добрите идеи от екипа на компанията и да ги превръща в успешна част от бизнеса ѝ… в повечето случаи.

„Ерик Шмид в зората на своята кариера.“

Макар днес Пейдж и Брин да са повече от благодарни на Шмид, първоначално те не го искат. Всъщност, не е лично. Когато през 1998 г. основателите на Google спечелват финансиране от два венчър фонда, те са убедени, че могат да развият компанията си в световна империя сами. И двата фонда обаче искат от тях да назначат опитен изпълнителен директор, който да управлява бизнеса, когато Google започне да расте, отбелязва сп. Wired.

Пейдж и Брин обещават, но две години отлагат назначението на такъв човек. След това инвеститорът Джон Доер успява да ги убеди да проведат интервюта с потенциални кандидати. След доста срещи, най-накрая се спират на Ерик Шмид и го назначават за изпълнителен директор на Google.

Преди това Шмид извървява не по-малко интересен път. Той е роден в щата Вирджиния през 1955 г. Има двама братя. След гимназията започва да учи в Университета Принстън със специалност архитектура. Бързо обаче я сменя и завършва като електроинженер. След това става и магистър по разработка и внедряване на мрежи, като създава мрежа, която свързва два от факултетите на Университета на Калифорния в Бъркли. В същия университет получава и докторска степен по Електроинженерство и компютърни науки.

Кариерата му започва като стажант в различни ИТ компании, сред които Bell Labs, изследователският център на Xerox и др. През 1983 г. става първият софтуерен мениджър на Sun Microsystems. Постепенно минава през доста позиции по стълбицата докато не става президент на Sun Technology Enterprises. Там проличава и чувството му за хумор, както и връзката му със служителите, които пък се чувстват много комфортно с него.

През 1997 г. Шмид става изпълнителен директор на Novell. Ръководи компанията в най-тежките ѝ дни, след като TCP/IP протоколът започва да набира популярност за сметка на нейния IPX протокол. През 2001 г. напуска след смяната на собствеността на Novell и се присъединява към Google.

ПРЕОБРАЗЯВАНЕ ОТВЪТРЕ

Няма потребител на интернет, който да не е използвал продукт на Google поне веднъж. Повечето хора дори не осъзнават, че всъщност използват поне няколко технологии на Google почти постоянно. Всеки би се съгласил, че компанията е донесла множество промени в глобалната мрежа. За да бъде това възможно обаче, са необходими и много усилия зад кулисите.

Именно това е една от основните задачи на Шмид в Google. Той трябва да изгради корпоративната инфраструктура, която да осигурява едновременно възможност за бърз растеж, но без това да е за сметка на качеството. Това е предизвикателство във всяка фирма, но най-вече в технологичните, където визионерството и мечтите са на първо място, а бизнесът не e интересен на техничарите.

Шмид успява да намери баланса, като бързо осъзнава, че не трябва да влиза в спорове с Пейдж и Брин. Напротив, той започва да ги окуражава и до днес казва, че искрено вярва в техните гениални съзнания. „Щеше да е глупаво да се опитвам да ги променям твърде много. Нямаше да се получи и щеше да влоши нещата. А сега това ни даде компанията, която имаме днес. Ако го променим, ще загубим всичките ѝ чудесни неща”, казва Шмид пред Wired през 2004 г.

Шмид успява да намери правилния подход. Той не се опитва да налага волята си или позицията си върху Пейдж и Брин. Вместо това тримата работят заедно и равноправно. Той знае, че неговите двама колеги не се интересуват особено от корпоративни теми, но ги държи в течение и се допитва до тях, защото знае, че техническият им инстинкт е много силен. Инстинкт, който казва на Пейдж и Брин още през 2001 г. да направят собствен интернет браузър. Страхувайки се от доста по-силната тогава конкуренция на Microsoft и Internet Explorer, Шмид обаче успява да ги убеди да изчакат с този проект. Така Chrome се появява едва през 2008 г., но с много по-голям опит зад гърба си и днес е най-популярният интернет браузър в света. Любопитна подробност е, че ръководител на Chrome през 2008 г. е Сундар Пичай – днешният изпълнителен директор на Google.

„Сундар Пичай – днешният изпълнителен директор на Google.“

ПРЕДАВАНЕТО НА ЩАФЕТАТА

През 2010 г. Шмид отстъпва позицията на изпълнителен директор на Google на Лари Пейдж, който днес има решаващият глас от тримата. Въпреки това Шмид има и важна роля в създаването на холдинга Alphabet през 2015 г., който обединява бизнесите на Google. Оттогава той е изпълнителен председател на борда на директорите на Alphabet и реално е публичното лице на компанията. Така беше до края на 2017 г., когато Alphabet обяви, че Шмид ще се оттегли от поста и ще стане технически съветник на холдинга.

Официална причина за това решение не е дадена. Видимо е обаче, че има нова конфигурация на трите действащи лица в интернет гиганта – Сергей Брин, Лари Пейдж и Сундар Пичай. Шмид казва, че сега е подходящото време за предаването на щафетата и иска да се посвети повече на филантропия, дискутиране и решаване на технически и научни теми. Източник на телевизия CNBC казва, че промяната е обсъждана и подготвяна в продължение на около година.

БОЙНИТЕ БЕЛЕЗИ

През този месец предстои Alphabet да назначи нов председател на борда си, като този път той няма да има изпълнителни функции. Задачите му обаче със сигурност ще са доста сложни. През годините Шмид е поемал немалко тежки задачи и удари. Той е връзката на Google с политиците във Вашингтон или поне беше така до края на мандата на Барак Обама. Сега други хора в Google имат по-добри позиции във Вашингтон, твърдят източници на в-к New York Times.

През годините Шмид е трябвало да брани Google и от обвинения, че той, заедно с лидерите на Adobe, Apple и Intel, са направили нелегални споразумения да не си крадат кадри и да не назначават бивши свои служители. Наложи се компаниите да платят 415 млн. долара съдебно споразумение, след като бяха разгласени имейли между Шмид и колегите му в другите компании, които сякаш потвърждават тези действия.

Личният му живот също е създавал проблеми в работата. Шмид е женен, но въпреки това е водил различни „приятелки” на корпоративни събития през годините. Всички те са били извън редиците на компанията, но това било достатъчно и други хора в Google да водят подобни приятелки с неизяснен статут на фирмени събития. И докато очевидно подобни действия не са проблем за брака на Шмид, то те създават главоболия на HR отдела на Google.

„Личната яхта на Ерик Шмид – една от „играчките“, с които бившият шеф на Google ще запълва свободното си време занапред.“

Въпреки всичко това постигнатото от Шмид в Google ще се запомни предимно с добро. А самият той има и около $14 млрд. за заслугите си. И докато Шмид планира да се отдаде на по-леки задачи занапред и заслужен отдих, пред Alphabet предстоят още много битки, които обновеното ръководство ще трябва да води.







Може да харесате

БАНКЕРЪ

Питър Шиф: Инфлацията в САЩ е двойна. Цялата банкова система е в несъстоятелност. Биткойнът не е инвестиция, а златото Питър Шиф, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop...

СВЯТ

Махмуд Абас за решение на САЩ: Срамно и безотговорно! Нарушиха всички закони Палестина планира да преразгледа отношенията си със САЩ заради ветото върху приемането...

АНАЛИЗИ

Наближаващите избори за Европейски парламент, от чиито резултати пряко зависи съдбата на сегашния екип от европейски ръководители, оглавяван от Урсула фон дер Лайен и...

ПОЛИТИКА

Добрата идея за непрекъснат парламентарен надзор над изпълнителната власт беше извратена от лоши политици Едва ли остана някой у нас, на когото да не...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget