Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Джендър обърканите се изходиха





Ръководството на политическа партия ГЕРБ свика извънредна пресконференция в централата си заради прословутата вече Истанбулска конвенция. На срещата с медиите, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева обявиха, че в България трябва да ратифицира документа, както и че в България по никакъв начин няма да се въведе т. нар. „социален пол“.

Според министрите Конвенцията не задължава страната ни да узаконява еднополови бракове, да приема бежанци с пол, различен от мъжкия и женския. В документа няма текстове за „трети, четвърти или пети“ пол, категорична бе Екатерина Захариева.

По думите й Истанбулската конвенция ще задължи България да направи законови промени, които да гарантират превенцията и борбата срещу насилието над жени и домашното насилие.

„Истанбулската конвенция има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите и приемането за нормално в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани“, подчерта външната министърка.

„Тя нито е приета набързо, нито без дебат. Дебатите в България са от 2013 година“, посочи тя. „Много е странно това разминаване в позициите, когато сме в Брюксел подкрепяме, а в България за политически дивиденти се противопоставяме“, коментира Екатерина Захариева.

„Призовавам хората, специално народните представители, внимателно да се запознаят с Конвенцията“, посочи външният министър и изтъкна, че всички спекулации съвсем не намират място в Конвенцията. „Никъде няма текст, който ще принуди България да признае еднополови бракове или „трети пол““ , заяви Екатерина Захариева. „Терминът „социален пол“ всъщност е от 70-те години, много широк в социологията, който означава разчупване на стереотипите за двата пола- мъж и жена, които поставят жената в неравноправно положение“, обясни тя.

„Много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече“, каза външният министър.

„На разположение сме за голям дебат, да обясним текстовете“, посочи тя. „Не се заигравайте с дребни популистки неща“, призова Екатерина Захариева. „Конвенцията ще задължи българската държава да осигури превенция и възпитанието на децата, че насилието над жените не е приемливо“, обясни тя.

Правосъдната министърка Цецка Цачева каза, че Истанбулската конвенция дава възможност тя да бъде ратифицирана със съответни резерви. „Тя ще бъде подписана в ЕС и окончателно приета. След приемането ѝ тя ще стане задължителна за прилагане у нас“, обясни тя. „Всички притеснения, възражения, неясноти могат да бъдат разсеяни, ако всеки спокойно и непредубедено прочете текстовете на Конвенцията“, заяви правосъдният министър. „Не става дума за „трети пол“, категорично е записано, че понятието пол не замества съдържанието на понятията мъж и жена, а това е само за целите и нуждите на Конвенцията“, обясни Цецка Цачева.

Големият финален дебат за съдържанието на Истанбулската конвенция трябва да се проведе в парламента, сред и от законодателите. „В дебата, който върви през различните институции, в това число и Министерството на правосъдието, довършихме процедурата по съгласуване, което е задължително“, обясни тя.

„Бе постигнато пълно единодушие между представителите на държавните институции, на неправителствения сектор, на магистратите“, заяви Цецка Цачева. „Очаквам в парламента да има широк дебат, няма нужда да бързаме, спекулация е, че се бърза – искаме дебатът да се състои“, коментира правосъдният министър. „Завършихме подготвителната работа и даваме възможност на депутатите да се запознаят с Конвенцията, с проекта на закон, който е предложен с определени резерви“, каза още Цецка Цачева.

В брифинга взе участие и председателката на парламента Цвета Караянчева, която съобщи, че ще има задълбочен парламентарен дебат преди гласуването на ратификацията на документа. Той ще бъде разпределен предварително в правната комисията, комисията по образованието и тази по вероизповеданията, за да се съберат възможно най-много становища. Очаква се това да се случи през идната седмица.







Може да харесате

ТЕМА

Обявени са кодове за опасно време Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове Кодовете за опасно време се...

СКАНДАЛ

Марионетката на Борисов, Димитър Главчев поиска от президента Румен Радев да освободи Стефан Димитров като министър на външните работи и поста да заеме Даниел...

ВОЙНА

Руските въоръжени сили атакуваха местоположението на френски наемници в Славянск. Това заяви Сергей Лебедев, координатор на Николаевското подразделение. Според военния, ударът е бил насочен...

АНАЛИЗИ

Японците скоро ще разберат, че Кишида във Вашингтон ги е продал за заколение като жертвени животни „Умореният американски хегемон“ няма да може да сплаши...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget