И понеже от сутринта чета прочувствени заглавия как Туск бил ни бил просълзил с речта си на български, да припомня някои факти:

“Самият Доналд Туск, историк по образование, в своите предизборни речи неведнъж е разказвал за семейството си и как двамата му дядовци били изпратени в концлагер за съпротивлението си срещу нацистите. В това число дядо му по бащина линия Йозеф Туск.

Реалността, обаче, е малко по-различна. Както стана ясно от берлинските архиви, дядото на днешния председател на Евросъюза Йозеф Туск през 1944 е служил в резервните части на СС. При това, се е записал в наказателните отряди на Хайнрих Химлер доброволно, по идеологически причини. И съдейки по фотографията, е бил и в състава на СД, която се е занимавала с издирване и арести на евреи в Полша и отправянето им в концлагери.

Изображението е предоставено от Немския федерален архив (Deutsches Bundesarchiv), а названието му е “Verhaftung von Juden” – арест на евреи. Въпросната група вероятно е издирвала евреи в Гданск и околностите му и ги е пращала в концлагери.”