Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

90те, тъмните години на Борисов!





Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини.

Смята се, че Борисов е използвал поста си като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а бившата му любовница, Цветелина Бориславова, е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Появата на политическата сцена на Бойко Борисов е резултат от намесата на силни икономически групировки.

Издигането на „момчето от народа”, оцветен първо в „червено”, а после в „синьо” и особено внезапната му, едва ли не магически сътворена кариера, не е случайно. Бойко Борисов е продукт на бившата номенклатурна класа, която превърна своята политическа власт в икономическа и възприе нова идеология, защитаваща социалните интереси на нейните представители, станали вече капиталисти, а много от тях и олигарси, забравили за съществуването на истинската лява идея, която доскоро са споделяли.

Припомняме показанията на Васил Костов – Кеца, приближен до бай Миле, дадени в съда по делото „Килъри”. Никой още не е образувал проверка по неговите показания, въпреки настояването му:

„Съдът дава възможност на подсъдимия Васил Костов да дава обяснения.

Подсъдимият Васил Костов: Аз искам да разкажа за Бай Миле, понеже съм му бил охранител, и за групировката СИК, за всички босове от СИК, включително и за Бойко Борисов, преди да стане главен секретар, какви са му били отношенията. Не е смешно, защото аз му бях охрана на Бай Миле и съм бил свидетел на разговори и на срещи на Бай Миле, и на други, някои от тях са починали, други са живи. Искам да разкажа отношенията на премиера Бойко Борисов с групировката СИК. Ще започна първо, че повече от разрешителните за оръжията, особено на охранителите на Бай Миле, бяха на фирмата на Бойко Борисов, на охранителната фирма “Ипон”. Виждал съм Бойко Борисов, Сретан Йосич, Бай Миле, Стоил Славов в сладкарница “Виенски салон”, която се намира на паметника “Левски”. И доколкото впоследствие разбрах, тоя Виенски салон май е бил на Венци Стефанов. Впоследствие разбрах, че там се обсъждало от групировката босовете да съберат пари да подкрепят Бойко Борисов да стане някакъв главен в полицията, да му се закупи с тия пари, да му се уреди висок чин.“

В книгата си Юрген Рот отправя срещу Бойко Борисов обвинения като: „Твърди се, че от началото до средата на 90-те години той е създал и поддържал контакти със съмнителни личности и фирми, за които има подозрения, че са натрупали състоянието си чрез изнудване и други незаконни дейности.“

Неназован висш служител от ОЛАФ бил разказал на Рот за впечатленията си от България през 2007 година и бегло споменал, че за него Бойко Борисов е нещо като „политически Ал Капоне“. „Не пожела да каже нищо повече, нито да обясни какво точно разбира под това определение.“ – допълва Рот и продължава: „Малко по-късно мой информатор ми разказа, че в изискания хотел „Кемпински“, в ресторанта на последния етаж, видял Борисов в компанията на една от водещите фигури на подземния свят – Младен Михалев–Маджо, който всъщност не бивало да се появява в България, защото бил заплашен от арест“.

В интервю за „Дойче веле“ от март 2011 година Юрген Рот, който през 2010 година издава втората си книга, в която отново става дума за България – „Гангстерска икономика“, твърди, че съществува подозрението, че различни престъпни групировки водят война помежду си, и че сега, когато Бойко Борисов е на власт, биват отстранявани онези групировки, които му пречат. На въпрос дали според него Борисов преследва не политически, а лични интереси, когато решава срещу коя престъпна групировка да насочи усилията си, той отговаря: „Ами определени случаи ме карат да мисля точно това. В България има големи престъпни групировки, които до днес никой не е пипнал и с пръст. Това са наистина могъщи мафиоти“.

Иван Славков разказва как всъщност се появява Бойко Борисов покрай Тодор Живков:

„ Ми обидно ми е, казвам ти. Защото ти не знаеш как се появи Бойко?! Аз бях в управителния съвет на застрахователното дружество СИК. Защото всичките мутри ме знаят кой съм. По спортна линия и не само по спортна. И Георги Илиев, лека му пръст, и брат му, нямаше техен рожден ден, на който аз да не съм централният гост. И така, седя с Тодор Живков ден, два, три, да кажем, след като му махнаха горе пазачите. Които не пазеха вилата, а пазеха той да не излезне някъде. Домашен арест. И пристигат горе посред бял ден и влизат Венци Стефанов и Пашата. „Заповядайте, какво ще пиете?“ И Венци тогава казва: „Другарю Живков, добре си живеехме при вас“…А те бяха бензинджии… „И сега виждаме какво стана, искаме да ви върнем малко от добрините, които сме видели, дайте ни една стая тук и ще имате 24 часа охрана.“ И така се появи Бойко там. Те не го пускаха да влезне вътре в кръчмата бе, сикаджиите, в кръчмата дето избиха бай Миле, Бойко седеше отвън да пази колите. После охраняваха и царя. Така се появи частната му охранителна фирма. И после е търсен такъв за главен полицай, който да снася абсолютно всичко на американците. Не на европейците.“ — Иван Славков, зет на Тодор Живков и дългогодишен председател на БОК пред БНР, 2010 г.

За миналото на Борисов свидетелства репортаж, публикуван във в. „Капитал“ на 27 ноември 1995 г. Предлагаме ви част от него.

„Година след създаването си известната със спорна слава застрахователна компания SIC (Security Insurance Company), или просто СИК, се вижда на четвърто място сред застрахователите и мечтае за приходи от милиарди. По повод на светлата годишнина застрахователите с борчески дух вдигнаха коктейл, който беше уважен от видни личности предимно от банковите и спортните среди. „Нас, вас и другите, които сме поканили, но не дойдоха, ни свързват истинско приятелство и сърдечна дружба“, прочете шефът на СИК Красимир Маринов – Маргин от лист, подвързан в алена папка. (Червеният цвят може да се окаже емблематичен за групировката, тъй като с него е оцветен и нейният символ.)

За контактите с медиите се нагърби инициативният Бойко Борисов, шеф на фирма „Ипон“ (ангажирана и с охраната на Тодор Живков). Той услужливо уведоми, че хроникьорите ще бъдат допуснати в салона за 15 минути – от 19, 30 до 19, 45 часа. Малко по-късно Борисов агресивно съобщи, че вълнуващият оглед се отлага, а продължителността му ще бъде намалена с 5 минути. Охранителният бос проведе кратък инструктаж: журналистите да се движат в стегната група плътно около Борисов, за да не обезпокояват гостите. Неизживеният екскурзовод подкара ентусиастите към светските забележителности на СИК- коктейла. Въпреки надеждите на фотографите да уловят с обективите си шефа на „Интергруп“ и едно от лицата на СИК Младен Михалев – Маджо, той се оказа недостъпен. Очевидци твърдят, че Маджо не е пожелал да бъде сниман. Някои волно изтълкуваха това като жест към Красимир Маринов – Маргина, който прочете с микрофон в едната и папка в другата ръка семпло приветствие. Словата на Маргина бяха чути от застрахователи, гравитиращи около Добромир Гущеров, банкери от свързаната с „Интергруп“ и СИК Първа източна международна банка (ПИМБ), шефове на банка „Моллов“, Елит-банк, „Славяни“, Обединена българска банка (ОББ), Стопанска банка, ТСБанк и БРИБанка.

Намек за политическо представителство беше присъствието на Соломон Паси, либералката Светлана Шаренкова, ексминистъра Христо Тотев и Иван Славков, който се раздели с движението „Напред, България“ в полза на БФС. Медиа – компанията се оформяше от Петьо Блъсков, президент на пресгрупа „168 часа“, първия зам.-главен редактор на в. „Труд“ Николай Стефанов, Валентин Панайотов, директор на в. „Пари“, Атанас Свиленов, и. д. главен редактор на „Демокрация“, Явор Цаков, програмен директор на Нова телевизия, и бившия шеф на две радиостанции Радослав Янкулов.

Цяло ято от екипа на агенция „Балкан“ кръжеше около потенциалните си клиенти за пресконференции. Празника, за протокола, зачете и известният контактьор на „Мултигруп“ с медиите Бойко Драганов, главен секретар на групировката. Ку-ку-пейзажа допълни Петър Курумбашев.

„Вървим напред. Основният ни лозунг е Побеждавай, но винаги по правилата. „Застраховането е наука“, настоя дни преди коктейла изпълнителният директор Попов.

На самия банкет дим от пури полюшваше бели и розови балони. Светлини и мелодии от роял допълваха тортата с емблема „SIC“.

Явно е, че г-н Борисов може и да е позабравил тези „славни“ години, когато се наливаха първите милиони на групировките, но той е бил там с тях и от тях… Архивите са живи.

Хубаво е човек да помни откъде и накъде е тръгнал, и какъв е бил, и още повече никога да не го забравя, защото в противен случай рискува да стане мишена на присмех и подмятания, а това едва ли е желателно за един политик …

Атентат срещу приближени на СИК-31 март 1997 г. Взривеният-джип:

„Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма „Ипон“ Бойко Борисов , който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове.

Бомбената драма се разигра на улица „Раковски“ и бул. „Евлоги Георгиев“ около 8 – 15 часа вечерта в четвъртък. Джипът й „Опел Фронтера“ хвръкнал във въздуха, когато Карагьозова се опитала да изключи алармата. Детонацията избила прозорците на всички околни сгради. За щастие собственичката на джипа се отървала само с лека уплаха и повърхностни наранявания от счупените стъкла.

Взривното устройство било поставено под предната лява гума, но не е било много силно, смятат криминалисти. По всяка вероятност атентатът е направен, за да сплаши човека от „Ипон“. Според очевидци двама подозрителни младежи на възраст около 20 години обикаляли около колата в деня на атентата. Двамата били средни на ръст, късо подстригани и облечени с тъмни якета.“

Когато говорим за СИК нека си припомним и най-мотивиращата връзка – бизнесинтересите на ББ …

„Тео Интернационал“-АД, Бургас – до лятото на 1996 год. Бойко Борисов е член на Съвета на директорите заедно с Румен Николов „Пашата“. Впоследствие са заменени от Иво Каменов Георгиев и Недялко Кирезиев.

В периода 1994–1997 „Тео интернационал“ е уличена в производство на фалшиви цигари „Марлборо“ и „Мелник“ във фабриката й в Крайморие. Борисов се оттегля от нея на 24.06.1996, след скандала и бягството на третият собственик – Емил Райков. Аферата е разкрита още на 25.03.1995 г., но тогава делото било смачкано и фабриката продължила да произвежда още 2 г. Налице е информация, че Бойко Борисов и Румен Николов “Пашата” изобщо не са разпитвани за разбитата фабрика. Има данни, че доверен информатор от I РПУ-Бургас е предупреждавал фирмата за предстоящите проверки.

„Интербулпред“-АД, регистрирана през есента на 1997 год. на адрес София, бул.“Г.М.Димитров“, бл.3, ет. 6. и уставен капитал 1 млн.лв. Съвет на директорите – Бойко Борисов, Евстати, Гюров, Чавдар Чернев, Румен Николов, Димо Кръстинов, Владимир Петев.

„Борисов е свързан с най-големите представители на българската мафия. Това се отбелязва в поверително разследване за оценката на риска в страната, възложено от частна банка и публикувано от американското издание „Конгрешънъл куотърли“, което осигурява новини за дейността на Капитолия, където се намират американският Конгрес и Сенатът, предаде Инфо радио.

„Най-могъщият политик в най-новия съюзник на Вашингтон в световната война срещу тероризма – България е близък съратник на известни гангстери и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република“, твърди докладът. „Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов е най-новият пример за политически компромис заради глобалната война на администрацията на Буш с тероризма, която кара Пентагона, ЦРУ и ФБР да се съюзяват с някой от най-корумпираните и агресивни световни лидери“, продължава изданието.

Според поверителното досие, събрано от екипи от бивши американски топполицаи за швейцарска финансова институция, Борисов е също считан за бизнеспартньор и бивш съратник на някои от най-големите гангстери в България.“







Може да харесате

СКАНДАЛ

Кирил Петков категорично отрече слуховете, че е наркоман. В предаването „Евродикоф“ съпредседателят на ПП заяви, че никога през живота си не е употребявал наркотици...

ПОЛИТИКА

Добрата идея за непрекъснат парламентарен надзор над изпълнителната власт беше извратена от лоши политици Едва ли остана някой у нас, на когото да не...

ПОЛИТИКА

Борисов не е идиот, който както си седи на едно място и изведнъж почва да крещи срещу някой, в случая външния министър Посолството е...

СКАНДАЛ

Водени сме единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнени ресурси от българския...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget