Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

НАРЪЧНИК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА ЕВРОДЕПУТАТИТЕ В СОФИЯ





Авторът от авторитетното издание “Политико” комбинира сатира, туристически съвети и политически коментари за “развлеченията и клопките в малко известната столица на страната”

Скъпи еврочиновнико,

Разбираме, че вероятно си нервен да напуснеш уютните бирарии на Брюксел и да се отправиш към европейския Див изток за българското европредседателство. Спокойно. София има трески за дялане, но ще си прекараш добре, стига да спазваш ключовите правила, изложени в нашия наръчник за оцеляване.

Никой няма да се преструва, че столицата на България е земен рай. На повърхността това е един прашен град с блокове от социалистическата епоха, мършави бездомни кучета, тротоари, осеяни с дупки, и опасни понякога подлези.

Поглеждайки по-отблизо, София има значителен чар и изобилна балканска душа. Ще те преведем край пиратските таксита, за да ти разкрием един град на безценни тракийски съкровища, където билетът за опера струва 5 евро, среща се фънки фолк-джаз синтез и малко неочакван бум на органичните храни.

1) Преди да си събереш

багажа, приготви се

за кимането с глава

Трябва да се приготвиш психологически за най-големия културен шок: българите клатят глава настрани, когато искат да кажат “да”. Може би си представяш, че тази обърната с главата надолу българска особеност е лесна за свикване, но често е откровено изнервяща. Проблемът се усложнява от факта, че софиянците не са христоматиен пример за усмихнати хора. Помоли сервитьор за чаша вода или шофьор на такси да те закара в центъра и ще получиш мълчаливо поклащане на глава. Първите няколко пъти ще изглежда, сякаш ти казват да се разкараш, но всъщност те се съгласяват.

Аномалията с клатенето на главата ще бъде два пъти по-смущаваща при официалните срещи. Точно когато представяш любимия си слайд на “ПауърПойнт”, ще забележиш строгите, дебеловрати български апаратчици да поклащат главите си към теб. Това е доста заплашително за непосветените и е най-добре да се упражняваш в Брюксел предварително. Помоли семейството и приятелите си да поклащат глава при всичко, което кажеш, възможно е и без това вече да го правят.

2) Кацна! Добре дошъл!

Сега се пази от

пиратските таксита

Не се страхувай от бандата широкоплещести таксиметрови шофьори, която ще те наобиколи, докато вървиш дългия и уморителен път през кишата, излизайки от терминала на летището. Някои от тях може да изглеждат като агресивни охранители в нощен клуб, но обикновено са срамежливи хипохондрици, които звънят на майките си поне два пъти дневно. Веднъж дори срещнах един очарователен таксиджия, който години наред работил в африканската петролна индустрия, друг, който обясни тънкостите на банковия фалит през 2014 г., и още един, който беше експерт, наред с много други неща, по канализации.

Друг класически номер е шофьорът да се преструва, че няма дребни, за да ти върне ресто. Така че е добре първо да си купиш лека закуска в терминала на летището, за да си развалиш парите.

3) Гладен си? Дошъл си

на правилното място

Ако французите се опитат да спорят с теб за този очевиден факт, просто им обърни внимание, че когато хапват любимите си escargots a l’ail (охлюви с чесън – б.р.) в Париж, те вероятно дъвчат изключителните славянски охлюви, внесени от България. Френските готвачи не ви го казват!

Ако оставим мекотелите настрана, българите са майстори на скарата и бавно приготвящите се ястия като гювеч или кавърма, преглътнати с ракия – силна алкохолна напитка от грозде или сливи.

4) Но аз съм фен на лещата

и работя в генералния

секретариат по околната

среда. Няма ли да умра

от глад в София?

Съвсем не. Българската кухня предлага много опции за вегетарианци – от боб и леща до пълнени чушки. Градът е обхванат също и от мания по биохраните. Това може би не е изненадващо в страната на градинари, които дори са пионери в отглеждането на зеленчуци в Космоса. Една от знаменитостите в екохранителната индустрия е бившата световна тенис звезда Магдалена Малеева, която не само е създала екологичния форум gorichka.bg, но и марка за хармонична храна и свързаните с него биомагазини.

Трябва да опиташ и боза – кисела, леко ферментирала напитка, направена от различни семена. Вкусът ще те зашемети. Обещаваме ти.

5) Потопи се в

местната култура

Безплатните градски обиколки са чудесен начин да опознаеш сърцето на града и историята му. Просто трябва да се появиш на тях. Едно от най-добрите неща на тези градски разходки е, че екскурзоводите са жизнерадостни и приказливи млади българи, които са запалени по страната си. Те са идеален антидот срещу динозаврите, които ще срещнеш по коридорите на властта.

Разходката в центъра е забавна, но две от перлите в короната на София се намират в покрайнините, край планината Витоша – Националният исторически музей и Боянската църква.

Най-забележителната част в музея е Тракийското съкровище. Траките са най-интригуващата (и загадъчна) част от българската история, като техни суперзвезди са Орфей и великият гладиатор Спартак. Макар много малко да ни е известно за живота на древните тракийски племена, сложните изработки от злато и сребро предлагат интригуващ поглед към изтънченото им изчезнало общество.

Музеят сам по себе си е артефакт, тъй като е бил резиденция на последния комунистически диктатор в страната – глуповатия, но хитър Тодор Живков. Вътре ще имаш странното усещане, че часовникът ти е спрял, а светлите и ефирни пространства често са зловещо пусти. В ехото на социалистическия разцвет посетителят усеща присъствието на множество клюкарки на средна възраст с коси, боядисани в меден цвят, наети неясно за какво. Изглежда обаче музеят съществува благодарение колкото на тях, толкова и на посетителите.

Много пътеводители са мистично фиксирани върху посещенията на църкви. Емблемата на София обаче е катедралата “Александър Невски” – огромна, с вид на многопластова сватбена торта, която не се чувствай длъжен да посещаваш.

Боянската черква обаче не е за изпускане. Паметник на културата на ЮНЕСКО, дискретният червеникав параклис е известен с деликатността и перспективата на своите стенописи. За да си спечелиш благоволението на местните, трябва многократно да споменеш, че черквата предшества Джото. Българите ще поклатят глави енергично при това наблюдение. Един или двама може дори да се усмихнат. Лекичко.

Ако пътуваш с деца, “Музейко” е забавен интерактивен научен музей, където можеш да летиш в Космоса, да научиш повече за космическите зеленчуци и да строиш блокове, устойчиви на земетресения.

6) Стига толкова за храната

и забележителностите, ами

българските чиновници?

Българите са умни. Те обичат да играят шах и ходят на олимпиади по математика, дори работят в Силициевата долина. Проблемът е, че старите държат на лявото в политиката и министрите могат да бъдат строго формални, снизходителни, обструктивни и немалко корумпирани. Много малко може да постигнеш с някои от тези хора – някои работят за простолюдието, други за Кремъл, а може и за двете. За да убиеш времето по време на протяжните срещи, мога да ти препоръчам да се занимаваш с други неща – например наблюдавай птиците, за да определиш към кой род апаратчик спада събеседникът ти.

Първи урок по полезен български:

Дървен философ – неуморен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато превъзходство. Често срещан.

Тутманик – буквално хляб със сирене. Просто казано, слабоумен, наричан също глупак. Съвсем не е застрашен вид.

Бай Ганьо – име на герой от роман от XIX век на Алеко Константинов за най-лошия вид българин, който иска нещо в замяна на нищо. Безсрамен опортюнист, който ще иска щедър подкуп за себе си при всяка възможност. Трагично често срещан.

Мутра – дебеловрат мафиот. Лошият му вкус е надминат единствено от този на женската от този вид – мутреса.

Некадърник – човек, който не става за нищо. Почти универсално определение. Гълъбът на бюрократичния свят.

Ако си в задънена улица, използвай тези думи.

7) Малко нощна музика

След разрушителната за душата ти среща с българските власти ще ти трябва музика, за да повдигнеш духа си. В точния град си.

София е най-евтиното място за висша култура в Европа. Билетите за опера и балет започват едва едва 5-10 евро. Провери какво се играе в момента: класики като “Турандот”, “Травиата” и “Риголето” се очакват в началото на годината. Ако това не е по твоя вкус, българите имат още много предложения – джаз, фолк и прочее.

Също така следи за всяко събитие с Иво Папазов, легендарния виртуоз на кларинет, и Теодосий Спасов, майстор на кавала. Няма да чуеш нищо подобно никъде другаде по света, затова се възползвай от възможността в България.

8) Връщане в Брюксел

Сигурен ли си, че наистина го искаш?







Може да харесате

TV

Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100% влияние в регулаторите и съдебната власт, които...

ПОЛИТИКА

България може да влезе в омагьосан политически кръг. Промените в Конституцията относно служебното правителство, освен че бяха неконституционни, защото бяха извършени от обикновено, а...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън отново си позволи да се изкаже обидно по адрес на руския лидер Владимир Путин, като го нарече „касапин“. На...

ФОКУС

„Призоваваме българските власти да не изказват съболезнования на Путин и официалните руски власти заради терористичния акт в Москва.“ Така започва декларацията на Атлантическия съвет...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget