По искане на САЩ Съветът за сигурност на ООН проведе официална среща, посветена на протестите в Иран. Преди срещата се проведоха консултации при закрити врата по настояване на Русия. Москва обвини Вашингтон, че се намесва във вътрешните работи на Иран и заяви, че протестите не са тема за обсъждане от Съвета, предава БНР. В крайна сметка Русия се отказа от първоначалното си намерение да блокира официалната среща.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обяви решението на САЩ да свикат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за пореден външнополитически гаф на правителството на американския президент Доналд Тръмп

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли отправи предупреждение към иранските власти.

„Светът ще наблюдава какво правите – заяви тя на извънредното заседание. – Гласовете на иранския народ трябва да бъдат чути. Някои от нашите колеги смятат, че правата на човека и основните свободи са работа само на правителствата, които ги контролират. САЩ не споделят това вярване. Правата на човека не са подарък от правителствата. Те са неотменими права на самите хора”.

Представителят на Франция Франсоа Делатр обаче заяви, че протестите в Иран не застрашават мира и сигурността в света.

„Колкото и обезпокоителни да са събитията от последните няколко дни в Иран, те може би не представляват по същество заплаха за международния мир и сигурност. Трябва да се отнасяме предпазливо към всякакви опити да се експлоатира кризата за лични цели, което би дало диаметрално противоположен на желания резултат”, предупреди френският дипломат.

Посланикът на Русия Василий Небензя заяви, че Иран трябва да бъде оставен сам да решава собствените си проблеми, и обвини САЩ, че злоупотребяват с платформата на Съвета за сигурност и подкопават авторитета му.

„Истинската причина за свикването на днешната среща не е опит да се защитят правата на човека и интересите на иранския народ, а по-скоро е завоалиран опит да се използва текущия момент за продължаване на политиката на саботиране на споразумението за иранската ядрена програма”, коментира Небензя.

Според британския посланик Матю Райкрофт преследването на интереси от страна на Иран може да дестабилизра международната сигурност:

„Прекалено често интересите на Иран в сферата на сигурността се преследват по начин, който дестабилизира и понякога пряко заплашва другите, подкрепя тероризма и нарушава иранската икономика. Тези регионални дейности рискуват да увеличат международните конфликти и да застрашат световния мир и сигурност”.

По думите на иранския постоянен представител Голамали Хошру неговото правителство разполага с доказателства, че протестите „много явно са ръководени от чужбина”.

„За съжаление, въпреки съпротивата на някои от членовете му, Съветът позволи да бъде употребен от сегашната американска администрация, като проведе заседание по тема, която излиза извън обхвата на мандата му”, заяви иранският посланик.