Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КУЛТУРА

Мария Магдалина не е била блудница





Раннохристиянската църква я заклеймява като проститутка. И до днес повечето от нас я възприемат като паднала жена, която е продавала тялото и душата си. Грешница, намерила спасение в Иисус.

Но какво, ако не е било точно така? В нито един свещен текст не присъства изрично твърдението, че Мария Магдалина е проститутка. Единственото, което със сигурност се чете, е, че Иисус я избавя от седем демона, които са я обладали.

2000 години след смъртта й, нейното име продължава да живее във вярата и представите на хората и едновременно с това тя остава една от най-тайнствените жени в историята.

В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалина има известни различия:

Православната я тачи предимно като една от жените мироносици, изцелена от седемте демона (Марк 16:9), която се споменава на няколко пъти в четирите Евангелия, докато в Католическата църква дълго време нейният образ се идентифицира с каещата се блудница Мария, от сестрите Марта и Мария.

Зад това възприятие седи една от теориите, че тя е объркана с Мария Египетска – проститутка, която впоследствие се превръща в светица. Мария от Египет избира живот в пълно уединение и покаяние в пустинята.

Съществува и друга теория… Когато всичко започнало да се разпада, Мария била тази, която е била до Иисус на кръста. И впоследствие е била избрана да разкаже за Възкресението и да поведе хората към вярата в него.

Казано е, че колкото е по-голям грехът, толкова по-голямо е опрощението, а какъв по-голям грях за онова време от това да бъдеш самостоятелна жена.

Мария Магдалина не била нито нечия майка, съпруга или сестра… Тя плаща за своята независимост и вярност с вечна стигма.







Може да харесате

СВЯТ

Следственият комитет на Русия: Има доказателства, че терористите от „Крокус“ са получили големи суми пари от Украйна След работа със задържаните терористи, извършили нападението...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън отново си позволи да се изкаже обидно по адрес на руския лидер Владимир Путин, като го нарече „касапин“. На...

СВЯТ

Капитанът на контейнерния кораб, който се блъска в моста, е украинец. Рухналият мост, блокиращ единствения корабен път за влизане и излизане от пристанището на...

СВЯТ

Терористична атака в Балтимор предизвиква глобална криза капитанът на контейнерния кораб, който се блъска в моста, е украинец. Рухналият мост, блокиращ единствения корабен път...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget