Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Нищо лично, всичко е бизнес





Понякога ми се струва, че нашите съседи по глобус и лично президентът Порошенко периодично съвсем забравят, че във Вашингтон като президент също работи олигарх, при това съвсем истински олигарх – хитър и лаком. Ако те не бяха забравили за този факт от американската политика, то сега не биха възниквали въпроси за това, как да се разбират действията на вашингтонската администрация, която от една страна заяви за началото на доставки на летално оръжие за Киев, а от друга зави за прекратяването на действието на режима за безмитна търговия с Украйна.

Тук на някого може да му се стори, че във Вашингтон лявата ръка не знае какво прави дясната и затова даже в украинския въпрос там е пълен и безпросветен бардак. Разбира се, бардак има навсякъде и Вашингтон не е изключение, но не и този път. По отношение на Украйна политиката и стратегията на администрацията на Тръмп има своята логика, която може да бъде разбрана, ако си спомним, че Тръмп не е съвсем политик, а по-скоро бизнесмен, който сега се добра до Белия дом.

Да започнем с това, за какво му е на Киев американско оръжие. Разбираемо е, че за геноцида и за други престъпления, но това в по-голямата си част е стратегическа цел, а в тактически план получаването на американско оръжие е необходимо за да покажат на гражданите си, пък и на целия свят, че лозунгът „Америка е с нас!“ все още е в тренда и добре отразява реалността. Лично на Порошенко тези доставки на оръжие на необходими за да демонстрира още веднъж на своите политически конкуренти и украински радикали, че той, така да се каже, остава „любимата жена“ на американския президент и че от целия украински харем от политици с понижена социална отговорност все още предпочитат именно неговите услуги, че в знак на което Порошенко и получава подаръци под формата на снайперски винтовки или може би даже „джавелини“*.

Едновременно Тръмп има сериозни проблеми с американските радикални политици от типа на Маккейн, които искат кръвопролития или минимум доставки на американско оръжие в зоните на конфликт. В известен смисъл ситуацията на американския президент повтаря ситуацията на Порошенко, защото Порошенко периодично е принуден на хвърля кости на радикалите и да гласува закони за притесняване на езиците на националните малцинства, да започва блокада на Донбас, която причинява огромен ущърб на украинската икономика, а също е принуден да се отказва даже от опити да създаде видимост, че се кани да изпълнява минските съглашения. А Тръмп също има свой аналог на „нацитата“, на които трябва да се хвърля кости и на които трябва да доказва, че не е агент на Кремъл. И за да им хвърли кост президентът на САЩ и реши да разреши доставката на летално оръжие на Украйна, което предизвика просто див възторг у същия този Маккейн и у други републикански сенатори.

Но Тръмп не би бил Тръмп, ако не беше устроил мъничка гадост за американските ястреби и лично за Порошенко. Както стана известно на американските средства за масова информация, оръжието за Украйна няма да се подарява като помощ за борба срещу „експанзията на путинска Русия“, а ще ги продават. Да, ще го продават три пъти по-скъпо, както например пенсилванските въглища и словашкия газ. С това той силно подкопа цялата схема за Порошенко, който обяви победа по повод на факта, че най-накрая ВСУ ще получат летално американско оръжие, но сега той не може да се прави на ударен, че това е признак на някакво особено американско разположение към него. Съдете сами, държанката не може да се похвали пред приятелките си с айфон, който е купила от ухажора си, нали? Ето така и президентът на Украйна не може да се похвали с винтовките, които не са му подарили, а са му продали три пъти по-скъпо.

А за да му стане на Киев съвсем болно и обидно и при това за да бъде ясно, че Тръмп мисли за Украйна, неговата администрация фактически ликвидира режима на безмитна търговия с Украйна. Това не е случаен жест, а демонстрация, че когато американският президент казва, че Америка е преди всичко и че всички съюзници трябва да плащат пълната цена за американската подкрепа, то той не се шегува, а обратно – смъртоносно е сериозен.. Присъствието на украинските стоки на американските пазар е мизерно, но Тръмп иска да освободи даже този малък сегмент от американския пазар са американските компании или за компаниите на онези страни, които са по-полезни за САЩ, отколкото е Украйна. От януари до август 2017 година Украйна изнесе за САЩ стоки за 2,2 милиарда долара. Най-вероятно след като украинският износ бъде подложен на тарифни бариери, тази сума сериозно ще се съкрати, което ще доведе до намаляване на валутните печалби на украинските компании, до ликвидиране на работни места в Украйна и до други икономически проблеми. Тръмп фактически въведе против Украйна санкции, съвсем истински икономически санкции.

Позицията на Тръмп се свежда до това, че разходите за спасяване на давещите се е проблем на самите давещи се, в смисъл – на Украйна. Ако Киев отнякъде намери пари за заплащане на услугите на САЩ за доставката на оръжие и дипломатическо прикритие, то администрацията на Тръмп ще окаже съответните услуги, а ако не намери – то ще се сърдят на себе си. При такива условия още от сега може да се каже, че Украйна няма да просъществува дълго. В това и се състои хитрия украински план на Доналд Тръмп.







Може да харесате

СВЯТ

Медведев пожела гражданска война в „подлата империя на злото на XXI век – САЩ“ Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че...

СКАНДАЛ

Скандел в Конгреса на САЩ заради украинската помощ Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн на 20 април обвини колегата...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън засили антикитайската си реторика по време на предизборната кампания в стремежа си да отнеме водещите заглавия в медиите от...

СВЯТ

Най-голямата в света плаваща централа от слънчеви панели в Мадхя Прадеш, Индия, е повредена от буря. Фотоволтаичният парк, построен във водите на язовир „Омкаршвар“,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget