Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Путин привлича 1 трлн. долара в Русия на фона на страха от санкции





Руският президент Владимир Путин използва заплахата от допълнителни санкции от страна на САЩ, за да насърчи богатите руснаци да върнат у дома част от чуждестранните си активи, които надхвърлят 1 трлн. долара.

В понеделник Путин е заявил на депутатите, че е необходима нова програма за капиталова амнистия, “като се имат предвид чуждестранните рестрикции, които вместо да намаляват, сега се влошават”, сочи препис, публикуван на уебсайта на Кремъл. Това “трябва да насърчи връщането на капитал в Русия”, твърди президентът, без да уточнява колко дълго ще бъде в сила тази мярка.

“Хората трябва да се чувстват комфортно и сигурно и не трябва да имат допълнителни разходи”, коментира Путин в рамките на заседание на кабинета и нареди финализирането на плана от властите.

Русия разработи подобна програма по време на конфликта си с Украйна, който съвпадна с понижението на цените на петрола. 18-месечната инициатива, резулатите от които не са разкрити, “не проработи толкова добре, колкото се надявахме”, коментира финансовият министър Антон Силуанов. За разлика от стария план, новият извежда на преден план руския данък от 13% върху личния доход, твърди говорителят на Путин Дмитрий Песков.

“Ние и нашите предприемачи многократно сме се изправяли през неоправдано и незаконно замразяване на активи под прикритието на санкции”, коментира той по време на конференция, проведена днес. “Инициативата на президента има за цел да създаде удобни условия за бизнеса, ако той иска да се възползва от възможността за репатриране на своя капитал”.

Откакто САЩ и Европейският съюз (ЕС) наложиха санкции на Русия заради конфликта в Източна Украйна и анексирането на Крим, Кремъл се опитва да намали влиянието им, но рядко признава тревогите си. Но нещата започват да се променят.

Миналата седмица, след като САЩ добавиха няколко известни руснаци в своя списък със санкции, Путин одобри план, предложен от бизнес лидери, за издаването на специални облигации, които имат за цел да дадат на богатите начин да държат доларовите си активи извън обсега на щатската хазна. В понеделник Песков предупреди, че допълнителни санкции могат да доведат до “непоносими рискове и опасности” за отношенията със САЩ.

Задържането миналия месец във Франция на руския сенатор и милиардер Сюлейман Керимов по подозрение за укриване на данъци е само един от примерите за “лов на вещици”, с който руснаците се сблъскват на Запад, твърди Валентина Матвиенко, дългогодишен съюзник на Путин, оглавяващ горната камара на парламента.







Може да харесате

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget