Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Борисов, когато голяма част от Българите няма какво да сложат на трапезата за Коледа не им говори за твоето Европредседателсто на „твоята“ България!





В държава, която е на последно място в ЕС, стабилност е мръсна думи. Европредседателството е „балон“, който ще се спука на 1 юли.

Когато Западните Балкани разберат, че скорошно разширяване няма как да има, ще последва озлобление към София, анализира политологът

През 2017 година България е затвърдила своето последно място на развитие в рамките на Европейския съюз. Това е година, която е нещо като „време между другото“ – в очакване да се случи нещо ново за нашата държава.

Това заяви за предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ на БНР политологът д-р Калоян Методиев, според когото твърденията, че страната е увеличила външнополитическата си тежест през изминалите 12 месеца, са неоснователни.

„Не може да си последен по развитие в рамките на Европейския съюз и да тръгнеш да оправяш съседните държави, и да говориш за външнополитически успехи, при положение че цели региони в България живеят по-лошо, отколкото преди 100 години, защото ти не можеш да гарантираш на тези хора елементарни неща до право на живот, сигурност и така нататък. Освен това през тази година се наду един балон, какъвто е европредседателството. За съжаление той не можа да излезе от рамката на едно ремонтно мероприятие и показване на една сграда, което е нон сенс с оглед на предизвикателствата пред България и на развитието, което имат другите страни, и на приоритетите на самото общество и в Европа, и в България. Този балон, който беше надут, се опасявам, че на 1-ви юли ще се спука и ще последва разочарование. Ако трябва да го вържем с външната политика, когато Западните Балкани, на които ние вменихме прекалено много надежди и очаквания, че нещо може да се случи, разберат, че скорошно разширяване просто няма как да има, ще последва едно разочарование, а дори може да последва озлобление към София, защото винаги се озлобяваш по отношение на най-слабия“, заяви в интервюто за БНР Калоян Методиев.

Според Методиев „отрезвяване“ ще настъпи в средата на годината, когато европредседателството поеме Австрия, тъй като новото правителство там е изключително дясно-консервативно и е срещу разширяването по какъвто и да е начин.

„И това ще е оценка за нашето приятелство, което мен ме притеснява. Наистина, не трябваше да се надува толкова много този балон, толкова много да се насадят очаквания. Струва ми се, че се употреби във вътрешен план нещо външнополитическо, което ще има негативен резултат в крайна сметка“, твърди Методиев. Политологът изтъкна, че с темата за европредседателството се преекспонира, а то е „една бюрократично процедура“.

„На „Борисов 3“ му трябваше нещо голямо, да покаже нещо, което да затвърди идеята за собственото му съществуване, цел пред това управление. Знаете, че другите неща вече в общи линии не вървят. Има едно изхабяване на неговия образ като политик, като пример. Той дори на социология не е първи в собствената си партия. Вече дори отива на трето място. Томислав Дончев го изпреварва. Дори е след Фандъкова. Трябваше му нещо голямо, някакъв нов образ. Външнополитическите дрехи на това председателство очевидно му се сториха подходящи. Но това е една бюрократична процедура. Европейският съюз, първо, има водещи държави, които взимат решенията: Германия, Франция, Холандия. След това си има председател на Европейската комисия, който е нещо като министър-председател, който управлява парите на ЕС и взема решенията. След това имате президент, в лицето на Туск. Имате и Европейски парламент. Председателството е една протоколна, бюрократичната процедура, на която ти да демонстрираш гостоприемство. От тебе не зависят големи решения или по-сериозни политики. Ти, ако си богата държава, ако имаш вътре собствена позиция, ако имаш тежест, ще имаш много по-голямо влияние, отколкото, ако си чакаш реда да ти се падне нещо за някакви си 6 месеца“, твърди д-р Методиев.

В една държава, която е на последно място по Европейския съюз, стабилност е мръсна дума, но БСП все още не е готова за управлението, коментира политологът и изтъкна две основни причини.

„Нинова е добър лидер, безспорно, защото успя да ги вдигне на крака, да се изправи фронтално срещу Борисов, което никой не е правил през последните 10 години, но и липсват едни 15-20 човека, с които да излезе като екип и да каже: „Това ще предложа на България“. Освен това вътре я подкопа самата партия. Знаете, че теми, които ГЕРБ вдигна в обществото, вътрешната опозиция в БСП много услужливо ги пое и дори и в момента ГЕРБ не се разправя толкова с позицията, колкото вътрешнопартийните опоненти. Докато не решиш кадровия проблем и проблема с тези „стари кучета“, които може да не донесат нещо добро, да ти помогнат, но могат да направят много бели и подкопаване на доверието в теб, ти не можеш да имаш претенции да си алтернатива в държавата. Ето това е една от драмите на България в момента“, смята Калоян Методиев.







Може да харесате

АКТУАЛНО

⚡️Загубите на ВСУ през януари надхвърлиха 23 хиляди убити и ранени – Шойгу ⚡️Стратегическите ядрени сили на Русия са актуализирани почти напълно – с...

АКТУАЛНО

Иран днес започна изграждането на четири нови атомни електроцентрали Губернаторът Рон ДеСантис обяви разполагането на до 1000 войници от Националната гвардия на Флорида, за...

АКТУАЛНО

ЕС смята ситуацията в Близкия изток за критична след американските удари ⚡️Загубите на ВСУ през януари надхвърлиха 23 хиляди убити и ранени – Шойгу...

ВОЙНА

Ръководителят на щаба на отбраната на Нигер нарежда на войските да бъдат в максимална готовност. Франция изпраща войска да избива Африканци. В изявление, публикувано...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget