Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Третият “Райх” настъпва: Швейцария обвини ЕС в опит да я направят по-слаба като финансов център





Берн рязко негативно реагира на взетото от Евросъюза решение да ограничи с годишен срок признаването на еквивалентността на швейцарското борсово право, означаващо за швейцарските финансисти ограничение за покупка и продажба на акции на регистирирани в ЕС компании. Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард излезе със заявление на 21 декември, в което оцени действията на Брюксел като дискриминационна мярка, насочена към отслабване на Швейцарската конфедерация като финансов център и заплаши с ответни мерки.

Не закачайте нашия финансов център.

“Швейцария изпълнява условията за признаване на еквивалентността на борсовото право точно така, както и прочие трети държави, получили [от страна на ЕС] признаване без ограничение в сроковете”, – отбеляза Лойтхард. – Затова ние считаме ограниченото признаване като дискриминация по отношение на Швейцария”.

В Берн предполагат, че в ЕС искат “да направят по-слаб швейцарския финансов център” и като “Отговор на дискриминационната мярка” Федералния съвет (правителството) има намерение да вземе “мерки, които да засилят конкурентноспособността “ на страната, а също и на нейния финансов сектор. На федералния департамент (министерството) по финанси е поръчано да подготви през януари съответните предложения. Предполага се, в частност да бъде отменен данъка върху швейцарските обменни сделки и други операции с ценни книжа. Освен това правителството си запазва правото да преразгледа участието си в така наречения “Фонд на сплотяването”, от който източноевропейските страни-членки на ЕС получават допълнително финансиране.

Лойтхард обърна внимание в своето заявление, направено в края на специалното заседание на правителството на наличието на сериозни разногласия между Берн и Брюксел по повод на по-нататъшното сътрудничество. През 2018 година Швейцария предполагаше да продължи консултациите “във връзка със сключване на институционално съглашение” с ЕС. Но условие за преодоляване на тези разногласия трябва да стане “диалог, воден в атмосферата и условията на взаимно доверие”, – резюмира Лойтхард.

Швейцарците живеят по-богато.

В Швейцария крачките на Брюсел се оценяват като опит да се окаже натиск върху Берн с цел ускоряване преговорите за сключване на съглашение по институционалните въпроси. Вестник La Tribune de Geneve привежда в тази връзка направеното от вицепредседателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис заявление за това, че въвежданите по отношение на Швейцария ограничения са обусловени “от липсата на съществено придвижване по рамковото съглашение, засягащо инстутиционните въпроси”. По думите му, признаването от Европейския съюз на швейцарското борсово право може да бъде продължено през 2018 година “в случай на съществено придвижване” по този въпрос.

Швейцария не влиза в Европейския съюз, но е заинтересована от развитието на тесни връзки с него, сега това е главния й търговски партньор. Отношенията се регулират от около двадесет двустранни съглашения по широк кръг от теми за сътрудничество. Идеята за влизането на Швейцария в ЕС съвсем не е популярна: съгласно допитването, проведно в началото на декември от медиахолдинга Tamedia, за присъединяване към Евросъюза се обявяват едва 7% от швейцарците. Жизненото равнище в Швейцарската конфедерация е по-високо, отколкото в повечето страни от ЕС, а безработицата е по-ниска.







Може да харесате

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget