Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Прагматизмът в отношенията с Русия ще спаси Европа от разкол





Миграционната криза породи разкол в Европа и способства за формиране на нова ос Австрия – Унгария, пише Neue Osnabrücker Zeitung.

За да се предоврати по-нататъшното разпадане, Берлин трябва да се откаже от “нравствените ултиматуми” и да започне да провежда “свободна от атлантическо влияние, прагматична политика в оношенията си с Русия”, съветва авторът на статията Буркхард Еверт.

Когато на върха на миграционната криза канцлерът на Германия Ангела Меркел игнорира европейския принцип на единогласието и не се вслуша в мнението на Източна Европа, това хвърли много хора в шок, пише Neue Osnabrücker Zeitung. В резултат от това между ФРГ и останалите страни възникна разкол, който вече е невъзможно да бъде отстранен, пояснява авторът на статията Буркхарт Еверт.

Австрия зае умерена позиция и стана един вид нов лидер, продължава изданието. Днес немските политици се шегуват, че начело с новия канцлер Себастиян Курц, Австрия и Унгария ще пресъздадат многонационалната империя. Така Берлин като че ли признава промените в съотношението на силите – просто това не му харесва.

Примерът на Курц показва, че европейските страни се стремят към незвисимост от Германия и ЕС. Те повече не искат да играят по сценария на Брюксел и да се подчиняват на диктата на Берлин. Можем да ги обвиним в липсата на солидарност, което отчасти е справедливо, признава Еверт. Но главното е Германия да започне да води по-мъдра политика, отколкото по-рано и да престане да възприема своето лидерство като даденост.

“Първата обединяваща крачка би могла да стане свободната от антлантическо влияние, прагматична политика в отношенията с Русия – съветва авторът. – Това би било разумно и би послужило като сигнал за Виена, че европейските страни са обединявани от много неща, въпреки че на власт са различни партии. Времето за нравствени ултиматуми мина. Не си струва да се заблуждаваме за това”.







Може да харесате

СВЯТ

Най-голямата в света плаваща централа от слънчеви панели в Мадхя Прадеш, Индия, е повредена от буря. Фотоволтаичният парк, построен във водите на язовир „Омкаршвар“,...

ПОЛИТИКА

САЩ конфискуваха 6 млрд. долара на Русия Пред американския Конгрес се 4ма (четирима) безмозъчни „развяха“ американски и украински знамена в подкрепа на решението за...

СВЯТ

Махмуд Абас за решение на САЩ: Срамно и безотговорно! Нарушиха всички закони Палестина планира да преразгледа отношенията си със САЩ заради ветото върху приемането...

АНАЛИЗИ

Наближаващите избори за Европейски парламент, от чиито резултати пряко зависи съдбата на сегашния екип от европейски ръководители, оглавяван от Урсула фон дер Лайен и...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget