Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Щатите създават армия от бойни роботи





Пентагонът не иска да изостава от Русия и Китай, постигнали големи успехи в областта на военната роботика. Затова Вашингтон харчи милиарди долари за разработи бойни системи, управлявани с участието на изкуствен интелект и вече тества нови апарати, пише немският таблоид Bild.

Независимо от предупрежденията и протестите на активистите създаването на автономни бойни роботи в САЩ е въпрос само на време.

Сега Пентагонът активно работи над създаване на автономна роботизирана армия на бъдещето.

Бойни машини в духа на Терминатора, управлявани от изкуствен интелект безпилотници и бойни самолети, а така също дистанционно контролирани подводници трябва да претворят в реалност бойните действия в най-добрите традиции на научната фантастика, уверява Bild.

Автономните и полуавтономни бойни системи все повече напомнят холивудските филми, съобщава публикацията. Те са способни да събират информация за местността и самостоятелно да си избират целите. Във връзка с това обаче между учените и активистите се разгоря ожесточена дискусия по повод такава „армия от роботи”: може ли да се повери решението за живота и смъртта на компютри?

И какво ще се случи ако високотехнологичните въоръжени сили решат да влязат в схватка против своите създатели?

Всичко това напомня серията филми Терминатор”, в които автономната военна мрежа „Скайнет” придобива самостоятелност и унищожава планетата с ядрени удари. Независимо от дискусиите, Пентагонът се занимава с разработка на автономни бойни самолети, тества високотехнологични ракети, чиито цели се определят от компютър, и строи кораби, способни да откриват и преследват подводници.

За разработването на армия от роботи Пентагонът е отделил 18 млрд долара, съобщава Bild. Аргументацията е, че няма друг изход: стратегическите съперници като Русия и Китай изразходват огромни суми за разработка на научно-фантастични въоръжени сили.

В надпреварата във въоръженията, засягащи роботизираните армии, САЩ не искат да поставят под заплаха своя статут на най-силна армия в света, твърди авторът на публикацията. Преимуществата от използването на роботите в бойните действия са очевидни, продължава изданието. Те могат да нанасят ударите по-бързо и по-точно, включително в зони на бойни действия, където не могат да стъпят хора.

Главното обаче е, че благодарение на използването на роботи може съществено да се снижи броят на жертвите сред пилотите и войниците. Пентагонът обаче трябва да гарантира, че бойните машини ще са надеждни партньори на военните и няма да представляват за тях опасност.

В Пентагона обаче вече отдавна е взето решение за създаване на автоматизирани бойни машини, отбелязва Bild. Въпросът е доколко ще им бъде предоставена самостоятелност.

Впрочем ще е нужно още поне десетилетие, преди първия „терминатор” да се появи на бойното поле, уточнява изданието.







Може да харесате

СВЯТ

Властите в Брюксел спряха среща и изхвърли от залите консервативни политици. Срещата стана мишена на протеста кампания в социалните медии и изгонена от две...

СКАНДАЛ

Намерението на американските конгресмени да подложат на гласуване законопроект за военна помощ на Израел без подобни решения за Украйна е позор за САЩ. Това...

КОНСПИРАЦИЯ

Разследването потвърди и процесуално затвърди връзката между извършителите на терористичната атака в концертната зала „Крокус Сити Хол“ край Москва и украинските националисти. Това съобщи...

СЕНЗАЦИЯ

Най-старата централна банка в света, тази на Швеция опря до държавна помощ, за да не фалира Най-старата централна банка в света Riksbank, централната банка...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget