Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Какво ще се случи с герберската мафия!

Nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.




Ако не броим хотелите по морето, магазинчетата и варварското експлоатиране на готова държавна собственост чрез концесии като тези на черноморските плажове и Софийска вода, можем със 100 процентова сигурност да кажем че ГЕРБ убиха българското производство. И сега такова у нас няма. Нито в промишлеността, нито в селското стопанство.

Но, български, пардон, пребоядисани вгерберско сиво работодатели, колкото и да е чудно – има. И те, уплашени от приказките на партиите, че трябва да има ревизия на приватизацията, изведнъж изскочиха на светло и започнаха да каканижат глупост след глупост.

При това, тях ги води не загриженост за хората, а за своите богатства, които чрез приватизацията, откраднаха от държавата. Води ги страхът да не би на някого да хрумне да им отнеме онова, което награбиха съвсем криминално, незаконно и разбойнически. Или да ги накара да го платят по истинската му цена.

Това, разбира се, при управлението на ГЕРБ не може да стане. Защото герберите по върховете на властта са най-големите приватизатори. Макар и тайни. Не им отстъпват и някои техни колеги от ДПС и БСП. Мошеници има навсякъде.

Но истината е, че приватизираното народно богатство, може много лесно да се върне на държавата. Достатъчно е само да се приемат два закона. Един, който задължава всички приватизатори да платят ограбеното от народа по истинските му цени. И втори, който връща незаконно и криминално придобитото, отново във владение на народа.

И понеже първите, които трябва да плащат „приватизираното“ по истински цени, няма да могат да го платят, защото вместо да го стопанисват, те само безбожно го окрадоха, фалираха и разпродадоха държавни активи за милиарди левове…Та, понеже няма да могат да го платят, те ще бъдат принудени да го върнат на държавата. А криминално придобитото и без това трябва да се върне на държавата.

Така че, ако се приложат твърдо и безкомпромисно тези два закона, почти всички ресурси и цялото награбено народно имущество ще се върне на държавата. При това напълно законно. И в двата случая.

Ето от такава възможност, макар и хипотетична при днешното управление на ГЕРБ, панически се страхуват крадците, мошениците и разбойниците, които извършиха приватизацията. И които сега се наричат „бизнесмени“ и „работодатели“.

Затова те надават кански вой и плачат за тяхната си „частна“ собственост. Само че бъркат в едно основно нещо. Частната собственост въобще не създава демокрация. Точно обратното. Частната собственост пречи на всяко демократично проявление. И в законодателната, и в изпълнителната, и в съдебната власт.

Защото нима някой мисли, че депутатите, които забогатяха, лапайки от народната баница, сега ще започнат да правят закони против богатите и в полза на бедните? Нима някой мисли, че министрите, които забогатяха покрай безсъвестната разпродажба на държавна собственост, сега ще работят не в своя полза, а на ползу роду? Нима някой мисли, че когато натъпканият с пари олигарх се появи в съдебната система, магистратите ще отсъдят против неговия интерес?

Затова така наречената частна собственост, в основата на която са парите, и то големите пари, не само че не помага на демокрацията, а точно обратното. Частната собственост пречи с всички сили и в крайна сметка убива всяка проява на демокрация. Защото как може да са равни пред законите бедният и богатият? Да не говорим, че сега олигарсите почти завладяха и цялата власт в България. И в трите й форми. Тогава за каква демокрация ни говорят тъй наречените „работодатели“ и „бизнесмени“, когато няколко десетки души дерибействат в цялата страна? И без тяхното одобрение не може нищо да се случи?

А що се отнася до „пазарната“ икономика, без която уж демокрацията не можела…Това е поредната голяма лъжа на политико-икономическата мафия, която овладя властта в родината ни. Пазарна икономика при капитализма няма и не може да има. Защото пазарът се определя от няколко олигархични клана. Които ту се бият, ту се сдобряват. Но при всички положения те определят цените на стоките. А браншовите мафийки изпълняват техните заповеди. И гледат да отскубнат и те нещо от залъка на обикновените хора.

Всъщност, ако говорим честно, пазарна икономика не е необходима на никого. Защото при нея всеки производител произвежда каквото си иска. Без да знае или да се съобразява, че и друг произвежда същото. Така ресурсите на държавата се използват неправилно. И се изтощават безсмислено. Без да донесат полза на хората.

Най-ефективна е плановата икономика. Затова правителствата на старите капиталистически държави плащат на производителите да правят някакъв продукт. И да не произвеждат друг продукт. Така капитализмът внася плановост в пазарния хаос, макар да не иска да го признае.

Изводът е ясен. Капитализмът е ретроградно общество. Което трябва да изчезне в каналите на историята. За да бъде сменено от общество, което мисли за всички хора. Не само за богатите.







Може да харесате

ФОКУС

Запорожката АЕЦ се бомбардира от извънпланетяни от небето Запорожка АЕЦ: „ядреният турист“ Рафаел Гроси остава верен на себе си Руската страна призовава ръководството на...

ФОКУС

На Запад измислиха как да съкратят населението Възможно ли е да убиваш собствените си граждани, които не са виновни за нищо друго, освен че...

ФОКУС

В Украйна беше уволнена една от най-противните и русофобски фигури на киевския режим – секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) Алексей...

ФОКУС

„Призоваваме българските власти да не изказват съболезнования на Путин и официалните руски власти заради терористичния акт в Москва.“ Така започва декларацията на Атлантическия съвет...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget