Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

Яростни сблъсъци в Йерусалим





Напрежението в Йерусалим ескалира и прерасна в яростни физически сблъсъци между израелската полиция и протестиращите, предават световните осведомителни агенции. Един човек е загинал, а поне 200 са ранени, съобщи AFP, позовавайки се на здравните власти. Загиналият е Махмуд ал Масри на 30 години. Това е първият смъртен случай по време на сблъсъците, след като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел.

Представители на израелската армия потвърдиха, че са стреляли по двама души при сблъсъците на границата, тъй като те са били „основните подстрекатели“ на бунтовете.

Хиляди излязоха и днес на протест срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Йерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, като скандираха „Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица“ и „Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников“.

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които отговориха със сълзотворен газ.

Протести се проведоха и в Рамала, където бяха задържани няколко души.

40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус.

Хиляди се включиха в протестите в столицата на Йордания Аман. В шествието се включиха депутати и членове на политически партии.

Хиляди протестираха в Истанбул и други градове на Турция, като скандираша „Израел е убиец, САЩ – негови покровители“.

Тръмп обяви в сряда Йерусалим за столица на Израел, с което предизвика възмущение и протести в Йерусалим и Витлеем, както и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан, Пакистан, Турция, съобщиха информационните агенции, цитирани от БТА.

Протестиращите гориха американски и израелски знамена и плакати с лицето на Тръмп.

По повод обявяването на Йерусалим за столица на Израел от страна на САЩ Съветът за сигурност се събира на извънредно заседание.







Може да харесате

СВЯТ

Следственият комитет на Русия: Има доказателства, че терористите от „Крокус“ са получили големи суми пари от Украйна След работа със задържаните терористи, извършили нападението...

СКАНДАЛ

Президентът на САЩ Джо Байдън отново си позволи да се изкаже обидно по адрес на руския лидер Владимир Путин, като го нарече „касапин“. На...

СВЯТ

Капитанът на контейнерния кораб, който се блъска в моста, е украинец. Рухналият мост, блокиращ единствения корабен път за влизане и излизане от пристанището на...

СВЯТ

Терористична атака в Балтимор предизвиква глобална криза капитанът на контейнерния кораб, който се блъска в моста, е украинец. Рухналият мост, блокиращ единствения корабен път...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget