Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ/ЗАБЕЛЕЖКИ





Премислях как да конструирам тезата си – дали с думи само или със снимки, предвид кое би повлияло по-силно. Предпочетох снимките, заради динамиката на времето.

Тридневната, от 4 до 6 декември 2017г. визита на президента Румен Радев и съпругата му в Париж, /непосредствено след визитата “на гости” в Кипър/ ме кара повторно да изкажа някои мои съображения и възражения за това “препускане” на българските държавни мъже, за да получат клеймо „първи“ на български държавник в европейската политика или в съзнанието на българите. Дали успяват – е друг въпрос, но фактът е факт.

От векове Франция е държава със самочувствие на Велика сила и към нея световните лидери много внимателно оглеждат и планират визитите си.
Като френски възпитаник и с професията ми години наред прецизно оглеждам френския подход и протокол при държавни визити. Искаше ми се президентският екип да бе съобразил повече детайли във визитата на президента Румен Радев.

Акцентът естествено трябваше и беше – срещата “tête à tête” с президента Манюел Макрон още след пристигането на Радев в Париж, визита с етикет “работно посещение”, но 3 дни. При обсъждане на програмата трябваше да бъдат съобразени на реципрочност лятната визита на Макрон и съпругата му в България и някои подробности по взаимна договорка за визитата в Париж. Това означаваше – среща разговор, пресконференция и вечеря в Елисейския дворец или другаде в чест на Радеви. Реципрочността при такива визити е задължителна.

Друга българска грешка – „работно посещение“ не трае 3 дни. Големите световни държавници отдавна вече не правят дълги визити в чужбина, тъй като световната политика ги притиска и нямат време да демонстрират „екстремни“ умения или хоби по време на визитите си. Българските държавници трябва да възприемат, че протоколно визитите, предвид динамиката на времето, не са екскурзионно пътуване и се измерват в часове, а не в дни и в седмици,/същата грешка е седмичната визита на президента Радев в САЩ, септември 2017г./. Такива визити правеха крале и императори през миналия век, пътуващи с тежка свита, харем, охрани в по няколко самолета.

Дългото „работно“ пребиваване във Франция на българския президент е изненадващо, което пролича и от отношението на Макрон към нашия държавен глава – РЕЗЕРВИРАНО. Трябва да отчетем и голямата вътрешно и външно-политическа активност на френския президент и напрежението при държавни визити една след друга /преди визитата на Радев, Макрон се срещна и вечеря с екс-президента Б.Обама, който бе на частна визита в Париж/. Навярно трябваше да бе потърсена друга дата за един ден визита, в който да се състои официална среща и авиошоу. Българският президент бе приет в Елисейския дворец от Макрон на кратка среща със „скромно“ прес изявление пред вратите на Елисейския дворец, без кратка вечеря и само с пожелание за успех в полета на френския изтребител. С това ролята на Макрон приключи. Добре, че посланикът ни в Париж успя да запълни тридневния престой на президента със срещи и прием /няма да ги изброявам, медиите доволно ги обявиха/.

Най-обидното бе, че след Елисейската блиц-среща до края на третия ден Макрон не намери повече време за българския си гост. Той не уважи и полета на Радев с френския изтребител, на който като съпилот лети по негова покана българският му колега, който е и генерал, и военен пилот. Ами ако, не дай Боже, беше станал някакъв провал или катастрофа с български президент на борда на френски изтребител и на френска територия? Къде е моралът и загрижеността на президента Макрон? Или ние българите, та дори и президентът ни, сме второ качество хора и европейци? Когато Радев излетя от базата „Сен Дизие“ на изтребителя “Рафал“ с френския ас-пилот Марти и пореше френското въздушно пространство, Макрон вече бе в Алжир и обядваше с президента Бутифлика по програмата си „на свой терен“ в Африка.

Българските държавници трябва да не се подценяват и да осъзнаят, че България е суверенна държава с над 1300 години история. Първите ни мъже трябва да възприемат, че работни или официални визитите са делови, без много прегръдки и излишни любезности, съобразени със строгия държавен протокол, както на маниери, така и на облекло. В речите си – да изключат завладялото ги клише в техния изказ. Първенците ни да правят кратки съдържателни изказвания/речи със специален акцент в тях, било общо историческо събитие или цитат на известен политик или класик/ и да покажат един друг стил на български държавник, духовен и разчупен. Не да рецитират заучен текст, а да разкажат със свои думи убедено това, което искат да кажат, като умело преплетат и Шенген, и българското Европредседателство, а и покупка на самолети-изтребители…

Снимки:

1. 29 май 2017г. знакова визита на руския президент Владимир Путин във Франция – откриване на изложба, посветена на визита на руския цар Петър I Велики преди 300 години във Франция в двореца Версай – визита от няколко часа, наситена с: 3 часа разговори “tête à tête” Путин-Макрон, откриване на изложбата, голяма пресконференция във Версай, дипломатически обяд в корсикански стил във Версай и разходка с открита кола, пилотирана от Макрон из градините на Версай.

2. 13 юли 2017г. – посещение на президента Д.Тръмп и съпруга в Париж. Мелания Тръмп пристига в червен тоалет, комбиниран с обувки в същия цвят и черни очила за среща с Бриджит Макрон, която е облечена в бяло. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Париж- Инвалидите, вечеря на Айфеловата кула, Тръм е поканен за почетен гост на президента Еманюел Макрон на 14 юли, Национален празник на Франция на парада пред Триумфалната арка – 2 дни визита.

3. 4-6 декември 2017г. работно посещение на президента Румен Радев в Париж – 3 дни.







Може да харесате

КОМЕНТАР

Таджиките, наети от същинските извършители на злодеянието в Москва, са същите жертви, каквито са всички потърпевши. Жертви, защото основната причина да се превърнат в...

ВОЙНА

Пиша това във връзка с последните ужасни събития. Видимо е, че на нашата прекрасна земя има хора (дали са точно хора никой не може...

СВЯТ

Лидерите на страните от Европейския съюз са обхванати от военна психоза на фона на украинския конфликт, което може да ги тласне да изпратят войски...

ФОКУС

Проф. Андрей Пантев: Човечеството е прекалено ангажирано с готвене, с гледане на мачове, но не вижда, че идва глобален конфликт Проф. Андрей Пантев: Светът...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget