Как да реагираме зад волана, когато попаднем на настилка с лед и сняг?

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Как да реагираме зад волана, когато попаднем на настилка с лед и сняг?


През зимата на пътя трябва да очакваме неочакваното. Заедно с осемкратния национален рали шампион Димитър Илиев наш екип провери на практика някои съвети за безопасно шофиране при зимни условия.

Правило номер 1. Преди да излезем на пътя през зимата, задължително автомобилът ни трябва да е напълно оборудван. Дори да сме презапасени.

Зимните гуми още не са задължителни, но остават препоръчителни (ВИДЕО)

"Да имаме вериги, да имаме лопатка, с която да се откопаем. Не е  достатъчно само да изчистим стъклото пред нас, трябва да изчистим и снега, който е върху автомобила, защото може този сняг да изхвърчи и да удари някой", обяснява Димитър Илиев. "Задължително трябва да си носите ръкавици през зимата и кабели", категоричен е той.

По думите му абсолютно погрешно е да си мислим, че ако караме автомобил 4х4, не е нужно да сменяме гумите със зимни.

Колко е важно да шофираме с подходящи за сезона гуми?

Експеримент 1: Тръгване по наклон. Първо с летни гуми. Само с предно предаване.

"Не се получава, колата се смъква назад, не става. Гумите се въртят напред, а колата върви назад. Ето това искам да знаете, че не  е достатъчно автомобилът да е 4 х4, гумите са много съществени", обяснява Илиев.

Слагаме зимни гуми и отново пробваме само на предно предаване. "Включваме 4х4 и вече успяваме".

Експеримент 2: Със същия автомобил ще направим спиране на лед със зимни и летни гуми. Движим се с 50 км/ ч. При опита с летни гуми спирачният път е 38 м. А със зимни гуми спираме след 24 м. Разликата между спирането с летни и зимни гуми е 14 м или 15 крачки.


Със същия автомобил ще тестваме условията и извън града. А пътят ни напомня да очакваме неочакваното.

"Вятърът издухва снега и имаме абсолютно заснежена настилка. Ако това нещо е след завой, а ние си пътуваме по-бързо, ще се окажем доста неподготвени. Всяка скорост над 50 км става опасна", обяснява рали състезателят.

"Този тип завои, т.нар. сенчести и усойни места, това са местата, на които може да очакваме черен лед. Това е лед, който не се вижда, той прониква в асфалта и понеже той е черен, не се вижда, изглежда все едно няма проблем, но всъщност проблем има", обяснява Димитър Илиев.

И ако през топлите месеци дистанцията от автомобила пред нас трябва да е поне 3 секунди, през зимата нещата се променят и дистанцията трябва да е около 4-5 секунди. Ако пред нас има камион може да стигне до 9 секунди.

След няколко километра вече се намираме в истинска зимна обстановка.

Акция "Зима" вече е в ход, КАТ започва проверки на автомобилите

и още: Над 500 души загинали в катастрофи у нас само тази година

Експеримент: "Нарочно съм спрял в място, което е много стръмно, с  много сняг, ще включа колата само на предно предаване, защото повечето коли са само с предно предаване ще се опитам да изляза и предполагам, че няма да стане. Ето, боксуваме. Но мога да направя следното нещо, да си направя засилка", обяснява Димитър Илиев. 

Когато ни се наложи да спрем под наклон на път, който е със сняг и лед често след това тръгването се оказва проблем.

Спазването на правила, а не нови цветове на пешеходните пътеки ще намалят инцидентите

"Когато сме в такова място и потеглим с много газ изобщо не можем да потеглим. Тъй като вече отдолу сме направили петна лед трябва задължително да излезем от тях, единственият начин е назад. Намирам място, което не е заледено, след което тръгвам на първа и потеглям без изобщо да подавам газ", обяснява Димитър Илиев. 

И накрая пътищата, които не се почистват обикновено стават в коловози. Съветът на Димитър Илиев  е да не се опитваме да излезем от тях, а просто да оставим колата да се движи по вече отъпканите следи.
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************