Бушкрафт или как да оцеляваме в пустошта с минимална екипировка

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Бушкрафт или как да оцеляваме в пустошта с минимална екипировка


•  Уважаеми читатели във връзка с прогнозите за неизбежна война Вестник ЗОРА и ЗОРА ТВ започват нова рубрика - Как да оцеляваме при екстремни условия без удобствата на цивилизацията!
•  За тази цел ще поместваме интересни статии във Вестник ЗОРА!
•  По ЗОРА ТВ можете да гледате всяка седмица документални филми с Иван Благоев единствения специалист по оцеляване в България и други популярни световни имена - специалисти по оцеляване в трудни условия!
•  Николай Нероев от популярния уеб сайт Любознайко има удоволствието да представи Иван Благоев, който ще ни разкаже какво е Бушкрафт (живот и оцеляване в гората с подръчни средства).

На скоро беше излъчен репортаж на Боряна Граматикова в предаването ОТБЛИЗО по БНТ и ЗОРА ТВ на тема: Бушкрафт или как да оцеляваме в пустошта с минимална екипировка.

Там Иван Благоев демонстрира и описва умения, които са основа за оцеляване в дивата природа.

Интересното в случая е, че Иван не е командос от специалните части или професионален експерт по оцеляване, както повечето предавания по темата ни внушават.

Той е съвсем обикновен човек живеещ в града и работещ в офис, както много други хора.

Това ни провокира да намерим Иван и да му зададем още няколко въпроса по темата:

– Иван, от колко години се занимаваш с това хоби?

(ИБ): Занимавам се с бушкрафт от 5-6 години, но не постоянно. Както всеки друг и аз намирам време за хобито си покрай личните и служебни ангажименти. Понякога имам периоди в, които успявам да отделям повече време, друг път се радвам ако съм имал само време да изляза, за да се разходя сред природата. Но ползвам всеки случай, за да включа и хобито си бушкрафта.

– Колко време е необходимо на човек, за да усвои основни бушкрафт умения и да се чувства уверен в тях?

(ИБ): Всичко е много индивидуално, но най-важното от е постоянството. При желание и постоянство, плюс практически опит, обезателно ще дойдат и положителните резултати. Но всичко е много относително, дори да считате, че сте усвоили добре дадено умение, едва ли е така. Човек се усъвършенства цял живот, така е и в бушкрафта, цял живот се учим и усъвършенстваме.

– От къде може да се намерят материали за изучаване и усвояване на умения по Бушкрафт?

(ИБ): Има множество книги и наръчници, а по научните канали вървят дузина предавания по темата. У нас също има и общност за бушкрафт, която е некомерсиална и движена от ентусиасти. Материалите по темата са просто навсякъде. Но е добре да се знае, че трябва да сме много внимателни при приемане на информацията от всякъде за напълно приложима. Причината е, че понякога в комерсиалните продукти на тази тема се търси не само демонстрация на умения, а и зрелище, за да се привлече по-голяма зрителна маса. За да ме разберете правилно, ще дам пример. Опасно е да се показва, че се изкачва 20 метрова скала по израснала някъде лиана, и то за да се спести време и съкрати разстояние за преход!  Винаги е по-разумно да се заобиколи и намери възможно най-безопасен път за излизане от дадена ситуацията. Никога не трябва да се поемат излишни рискове и да се подражава на такива демонстрации. Хората без особен опит не си дават сметка, че човек сам в пустошта и далеч от цивилизация, му стига дори само един изкълчен глезен и може да стигне до фатален край.

– Спомена преди малко за общност за бушкрафт у нас, коя е и ще ни разкажеш ли повече за нея?

(ИБ): Да, преди години съвсем случайно попаднах на блог за бушкрафт на име XENOS. Оказа се богат на много материали с качествено съдържание и всичко на български език. Направи ми също добро впечатление, че не е писано само теоретично. Много неща са придружени от практически опит, който е подходящ за нашия климатичен пояс и особености на нашата природа. Това за начинаещ бушкрафтър, като мен се оказа изключителна находка. Понеже всеки започнал да чете и опитал с приложението на нещата, стигна до заключението че често нищо не се случва, точно както е по наръчниците. Винаги има особености, които са свързани с климатичния пояс или спецификата на конкретната природа за региона. Това ме зарадва и провокира да посетя и форума на общността, за да намеря още съмишленици.

– Какъв съвет би дал ти на начинаещ бушкрафтър, който поиска да започне да се занимава с това?

(ИБ): Бих казал на всеки да не прибързва, да не бъдем самонадеяни и арогантни спрямо дивата природа. Защото уроците, които може да ни се дадат, може да са изключително скъпи. Добре е човек да бъде усърден в изучаването на нещата. Може да изпитва умения на места в цивилизацията, където живота му не зависи от тях. Ако някой реши, че е готов да отиде и изпита способностите си в пущинака, да подходи със смирение спрямо оценката на способностите си. За това не бързайте да изхвърляте от планинската си екипировка жизнено важни неща, заради убеждението, че много знаете и сте си само достатъчни, за да си ги осигурите. Това може да се случи, само след натрупването на много знания и практически опит. Но до тогава трябва да не се поставя в опасност вашият живота или други хора.

– Какъв е истинския бушкрафтър според теб?

(ИБ): Моята образ за истинския бушкрафтър е, че е по-особен род човек. Той се наслаждава на по-простичкия начин на живот, с по-малко обвързаности и зависимости. Обича и уважава природата, цени всеки ресурс от нея и не взема повече от най-необходимото и приема себе си за част от всичко това. Истинския бушкрафтър не са само умения, това е вътрешно състояние. Виждал съм хора, които имат отлични умения и познания, но не са такива. При опит да изпитат себе си в продължителен живот, като бушкрафтър, просто се прекършват. После не им остава нищо, освен да приемат действителността и останат само в сферата на инструкторите и писателите в бранша. Което в никакъв случай не е лошо, щом могат да се справят и продължава да им носи удовлетворение.

– Ти как определяш себе си, колко процента в теб живее бушкрафтъра?

(ИБ): Аз обичам бушкрафта, обичам да избягам сред природата с много оскъдна екипировка и да поживея известно време. Това напълно ме рестартира и се прибирам, като нов, прероден човек. Допада ми това, че се уединявам с красотата и замисъла на необятната природа и мога да съзерцавам, да достигна до отговори на въпроси, които в цивилизацията не мога да открия. Понякога в цивилизования живот сме пренатегнати от напрежение, стреса и ангажиментите ни преследват. Модерния живот ни бомбандира постоянно сетивата и ние рядко успяваме да влезем в хармония със себе си. Докато в природата, чрез простичкия начин на живот се дава възможност освен за почивка и за известно духовно изживяване. А в до колко голяма част от мен живее истинския бушкрафтър, както вече го описах, не мога да кажа. Понеже никога не съм се подлагал на това изпитание.

– И в заключение, може ли да ни кажеш, за кои хора според теб е най-подходящ бушкрафта?

(ИБ): Определено считам, че е подходящ за всички, които им доставя удоволствие. До каква степен някой ще се посвети на това занимание, сам ще прецени. В крайна сметка правим го предимно за удоволствие. Считам, че на всеки би било полезно да усвои бушкрафт умения. Най-важното обаче е, че не бива да се забравя безопасността преди всичко. Да не се разчита на умения, които може да не сме усвоили добре и лековерно да практикуваме, като се излага живота на риск. Както вече казах, че природата обича само смирените и не бива да я предизвикваме.
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************