Длъжни сме да се готвим за ответен удар спрямо киберагресията

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Длъжни сме да се готвим за ответен удар спрямо киберагресията


Кибертероризмът е реална заплаха и признат на държавно ниво факт.

През 2016 година „Лаборатория Касперски“ съвместно с Центъра за  информационна безопасност към Университета в Инополис установи 2 млн. случая на задействане на антивируси само в промишлени обекти.

Веднага давам конкретен пример. Миналата година от името на Русия ние (представители на Центъра за информационна безопасност към Университета в Инополис – бел. прев.) участвахме в първите киберучения на страните от Общността на независимите държави (ОНД) „Кибер-Антитерор-2016“. Разработихме 80 възможни сценария за установяване, предупреждаване и неутрализиране на компютърни атаки срещу беларуската атомна електроцентрала, която произвежда 60% от електроенергията на републиката и захранва с енергия Германия и Полша. Използвайки тези сценарии, в основата на които лежат разнообразни начини и техники за скрита доставка и активиране на вредоносното програмно обезпечаване, както и активирането на апаратно-програмните вмъквания в съответното технологично оборудване, служителите от специалните служби прихванаха за 4 минути системите за управление на станцията. Това показа незащитеността на такива важни обекти пред  евентуални нападатели.

Тъй като кибератаките се случват на критично важни обекти, информацията за тях рядко бива огласявана. Сред последните известни инциденти е атаката срещу компанията Saudi Aramco през 2012 година. Тогава 35 хиляди компютъра бяха заразени с вирус, което доведе до спиране на доставката на нефт в Саудитска Арабия и, според оценките на ESET North America, до финансови загуби в размер на 1 млн. долара.

Виртуалният свят е също толкова стратегически важно пространство, каквито са космическото, въздушното или морското. Човек може да се убеди в това, дори само прочитайки нормативните документи на САЩ и страните членки на НАТО, където в прав текст се говори за възможностите за провеждане на подобни атаки. В тези именно държави са събрани най-крупните киберподразделения в света, като в Русия няма техни аналози. В Америка в такива секции работят над 50 хиляди души, а в 17 държави на Европейския съюз – между 3 хиляди и 12 хиляди човека.

В киберпространството даже най-силните държави не могат да се чувстват в безопасност. Например в своята книга „Третата световна война. Каква ще бъде тя?“ американският експерт по тероризъм Ричард Кларк пише, че водещите фигури в Америка, съветниците по сигурност, министърът на отбраната и ръководителите на Агенцията за национална сигурност, фактически признават, че САЩ не са в състояние да се противопоставят на киберзаплахата. Тоест това се заявява от страната лидер в областта на информационната безопасност с най-голяма на брой кибервойска. Там се провежда голямата част от всички световни перспективни научни изследвания, регулярни киберучения, спомагащи да се отработят и получат навици за противодействие на реален обект от критично важна  инфраструктура.

Днес в Америка и Европа работят 500 центъра за прогнозиране на компютърните атаки, в Русия има пет корпоративни и 20 държавни центъра. Руските центрове са включени в система за откриване и приближаване на компютърни атаки. Тази система обаче, има един минус – тя е предназначена най-вече за защита и работи само при факта на нападението. Този недостатък може да доведе до това, след началото на атаката да няма какво и кого изобщо да се защитава.

Заедно с Китай, Русия се опитва да се споразумее със САЩ и НАТО за акт за ненападение, а също така за недопускане на надпревара във въоръжаването в мрежата. Но нашите колеги не се стремят към сътрудничество и съвместна работа над заплахите, опитвайки се да задържат своето превъзходство в киберпространството. Затова Руската федерация трябва да бъде готова не само да се отбранява, но и да отговаря на агресията.

Необходимо е да се каже, че интересът към специализирането в областта на информационната безопасност става все по-голям. Статистиката показва, че броят на студентите в тези направления от година на година расте. В нашия университет например (в Инополис – бел. ред.), сме увеличили три пъти набирането на студенти в програмата за информационна сигурност, разширявайки я с нови дисциплини: когнитивните технологии за ранно предупреждение; моделиране на поведението на опонентите в киберпространството с помощта на теорията на игрите; динамичният  анализ и аналитичната верификация на кода, облачните изчисления и мобилната безопасност.

Подходите и методите за откриване на заплахи вече са достатъчно много. Не е трудно и да се привлекат способни и талантливи млади хора, които да осъществят пробив в тази посока. В руската практика има примери за разработване на нови методи за предупреждаване и прогнозиране на вируси. Провежда се анализ на повечето данни, фиксират се нетипичните  активности. Освен това се използват невронни мрежи, които на основата на данните прогнозират предстоящи атаки и оказват помощ при планирането на сценарии за реагиране. Впрочем тази методология позволи да се създаде класификация на възможните схеми за разпространение на вируса WannaCry, които се потвърди след атаките.

С други думи, в руските структури, специализиращи се в областта на кибербезопасността, има достатъчно разработки. Сега е необходимо да се направи следващата стъпка – да се работи съвместно за напредък по изредените въпроси. За да не се наложи да гасим пожара, когато той вече бушува.

- - -
Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" на ГРУПА - БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ!
Напиши своето мнение, коментар, качи снимка!

- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************