Борисов харчи народни пари като мутреса в мол!

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Борисов харчи народни пари като мутреса в мол!


Възложените обществени поръчки от началото на мандата пък са за почти 1.24 млрд. лева.

Два месеца са кратък период, особено когато става дума за управлението на една държава, и то от новоизбрано правителство. Третият кабинет на Бойко Борисов обаче започна буквално с летящ старт. И самият премиер, и голяма част от министрите му отдавна са по високите етажи на властта. Така е и с назначените от тях началници в различните ведомства и дружества. Дето се вика, почти всички са врели и кипели в тая работа и не са загубили дори ден да се ориентират кое как се прави.

Подготовката на висшия ешелон личи най-добре при обществените поръчки. На практика за времето от 6 май до 6 юли е направен истински удар с възлагането и обявяването на процедури. Числата наистина са впечатляващи - за въпросните 60 дни (само 43 от които работни) са били подписани цели 3393 договора за услуги, доставки и строителство на обща стойност 1 237 676 718 лева. И това е без начислен данък добавена стойност. С него сумата доближава 1.5 млрд. лева. За сравнение, през 70-те работни дни - от 23 януари до 2 май, служебното правителство на Огнян Герджиков е успяло да подпише само 131 договора за общо 94 627 961 лв. без ДДС. Или 26 пъти по-малко контракти за 15 пъти по-малко пари.

При обявените обществени поръчки разликата също е колосална. Откакто е на власт, кабинетът "Борисов 3" е пуснал 1924 търга, по които предстои да бъдат похарчени невероятните 2 272 540 914 лв. без ДДС. Сумата се равнява на една трета от резултата за цялата минала година (6.6 млрд. лв.) и е почти осем пъти по-голяма от тази на 108-те процедури, които откри служебното правителство.

400 млн. лв. е стойността на десетте най-скъпи договора, сключени в периода от 6 май до 6 юли

Колкото и интригуващи да са тези сметки, по-важният въпрос е какво всъщност се крие зад тях? Или, казано направо - за какво са похарчени или предстои да бъдат похарчени милиардите? Оказва се, че

най-големият единичен договор

който властта е подписала през последните два месеца, е дело на Министерството на финансите. Той е за 63.2 млн. лв. без ДДС и предвижда отпечатване на ценни книжа - акцизни бандероли за тютюневи изделия и алкохолни напитки, билети за пътуване, както и талони за числовата лотарийна игра "БИНГО". За изпълнител на 18 май е избрана печатницата на Българската народна банка.

На 14 юни пък са били спазарени почти 50 млн. лв. за осигуряване на физическа охрана и пропускателен режим на обекти, собственост на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, включително и самата атомна централа. Любопитното в този случай е, че сигурността не е поверена на някои частна фирма, а на Областната дирекция на МВР - Враца. Така излиза, че двете най-големи поръчки от началото на мандата на третото правителство на Борисов (за общо над 110 млн. лв.) са възложени за изпълнение на държавни структури.

За сметка на това всички останали контракти от ТОП10 са изцяло в частни ръце. Столичната община например е разписала на 1 юни две споразумения за събиране и транспортиране на отпадъци на обща стойност 79 млн. лева. Те са част от дългосрочните договори за почистване на града и включват районите "Витоша", "Овча купел", "Младост", както и част от "Триадица". За първите два района срещу 41.5 млн. лв. е избран консорциумът "София-ЮГ", в който влизат "Нелсен чистота" (собственост на "Титан интернешънъл холдинг") и "Ай Ес Ви трейд". Преди две години същите фирми спечелиха и поръчката за "Искър", "Панчарево", "Кремиковци", "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър". Колкото до районите "Младост" и "Триадица" (без частта между бул. "Витоша", ул. "Позитано", бул. "Христо Ботев" и бул. "Патриарх Евтимий"), те са поверени на "ЗМБГ" (преди "Заубермахер България"). През следващите четири години фирмата, в която 40% дял има едноличният собственик на футболния клуб "Лудогорец" - "Бул инвест груп 2009", ще получи 37.5 млн. лева.

Наличието на тези контракти показва, че миналогодишните приказки на столичните управници как отново щели да върнат почистването на София в общински ръце, са били въздух под налягане. Тогава се разправяше, че поетапно общинското предприятие "Чистота-Искър" ще поеме събирането и извозването на боклуците от кварталите, което щяло да спести пари на софиянци и да доведе до по-доброто поддържане на града. Днес обаче "Чистота-Искър" работи само в "Люлин", "Красно село" и "Красна поляна".

Сред най-щедрите възложители от май насам се е наредила и община Добрич. Тя е записала в актива си два договора - съответно за 27.8 и за 26.6 милиона лева. Първият от тях е за извършване на допълнително проектиране, реконструкция и рехабилитация на канализационната мрежа, като - случайно или не, за изпълнител на 18 май е бил избран

строителният мастодонт "Хидрострой"

Колкото и учудващо да е, за разглеждания период дружеството, което преди година погълна "Водстрой 98", има само още две спечелени обществени поръчки. Техен възложител е община Варна, но стойността им е повече от скромна за мащабите на компанията - общо под 2 млн. лева. Но това е само привидно, защото "Хидрострой" участва в публичните процедури основно чрез консорциуми и свързани фирми. Както е при другия голям договор на кметството в Добрич. Той е за реконструкция и разширение на пречиствателната станция за отпадъчни води и за изпълнител е избрано обединението "ГИС аква БГ". В него участват австрийските "ГИС аква Австрия" и "Битумина", както и свързаната с "Хидрострой" - "Инфра експерт". Трябва да се отбележи, че до този контракт се стигна, след като цели пет фирми безуспешно обжалваха победата на "ГИС аква БГ" пред Комисията за защита на конкуренцията.

Не е за пропускане и 36-милионното споразумение на властта с "България Ер- Посока", "Атлас травелс", "Елит травел интернешънъл", "Аеротур ММ", "Меркурий 97" и "Обединение МТБ", за което "БАНКЕРЪ" писа подробно в брой 26. Въпросните туроператори бяха избрани на 26 юни да осигуряват самолетните билети за държавните служители до края на следващата година. Първите три от тях ще си поделят 18 млн. лв. само за полетите до Брюксел предвид предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. А шестте фирми заедно ще се конкурират за останалите пари, с които чиновниците ще пътуват до всички други дестинации.

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" също се е разписала с мащабна поръчка. На 29 май тя се е споразумяла с "Лукойл-България" ЕООД за доставката на 14 568 т зимен автомобилен бензин, клас "С", без биокомпоненти. Договорената за плащане сума е 19 017 795 лв. без ДДС. Интересно е, че така Държавният резерв излиза и сред десетте възложители с най-скъпи новообявени поръчки за последните два месеца. Причината е, че търгът е пуснат на 12 май, а договорът с търговеца на горива е от 2 юни. "Малката" подробност е, че цялото споразумение е на стойност 67 375 000 лв. без ДДС, което означава, че "Лукойл" ще продължи да прави още доставки за милиони.

Самата рафинерия в Бургас - "Лукойл Нефтохим", която е задължена да прилага Закона за обществените поръчки, е сред най-големите по обем възложители. С проекта си за "привеждане на пирсове 1, 2 и 3 на пристанищния терминал "Росенец" към нормативните изисквания и добрите европейски практики", чиято стойност е над 60 млн. лв., компанията е задействала седмата най-скъпа процедура от 6 май насам.

Иначе най-апетитна е поръчката на Центъра за градска мобилност за доставка, внедряване и поддръжка на интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Столичната община. На 15 май дружеството е обявило

надпревара за над 105 млн. лева

Както става ясно от наименованието, идеята е: след изпълнението на задачите - някъде около 2020 г. хартиените билети и перфораторите в София, най-сетне да бъдат заменени с електронна система за таксуване и да започне да се плаща за изминато разстояние. На 29 май пък "Столичен автотранспорт" ЕАД е пуснало процедурата за закупуване на 60 единични и още толкова съчленени газови автобуса. Прогнозната стойност на возилата е 85 млн. лева.

Що се отнася до останалите възложители с големи поръчки, около 100 млн. лв. е приготвило да даде Министерството на образованието и науката. Парите са насочени към проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-ремонти дейности за модернизация на 101 професионални гимназии. Обществена поръчка с бюджет от 90 млн. лв. е обявила и Агенция "Пътна инфраструктура", като целта й е да се наемат изпълнители за редица пътни проекти, финансирани от оперативната програма "Региони в растеж".


Напишете вашите отзиви и мнения в нашата страница във Фейсбук ... @VestnikZora
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

***************************

***************************

***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************