Малка спретната банчица за подаръче!

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Малка спретната банчица за подаръче!


Пеевски вече си има банка, при това държавна, подарък от Борисов

Делян Пеевски вече си има банка. Това е Българска банка за развите – ББР. От известно време в бизнес средите институцията е наричана ”банката на Делян”.

ББР е създадена да развива и насърчава малките и средни предприятия в България и е с 99% държавна собственост. Неотдавна тя бе прехвърлена от депутатите малко преди да излязат в лятна ваканция от Министерството на финансите към Министерството на икономиката.

Мъглявите обяснения защо се прави това увиснаха на фона на експресното придвижване на въпроса, нещо рядко виждано в българския парламент, освен ако не е наредено от най-високо място. Точно такъв бе случаят с преминаването на държавната банка към министър Караниколов.

То бе гласувано на две четения в един и същи ден. Скоростната промяна в специалния Закон за Българската банка за развитие беше приета със 163 гласа “за” от всички парламентарни сили, без “против” и “въздържал се” и без дебат по темата.

Така Емил Караниколов пое отговорността за ББР, а както се видя ясно от танцовите му стъпки около сагата “Дунарит” като министър е покорен изпълнител на нарежданията на човека-държава Делян Пеевски. Както стана известно, именно тази държавна банка е финансирала с кредит от 15 милиона лева Държавната консолидационна компания.

Новият заем е уреден чрез анекс към вече отпуснатите 37 млн. лв. през 2016 г., чрез които беше финансирано придобиването от ДКК на друго военно дружество – “Авионамс”. Тогава лихвата беше 12-месечен Sofibor + 4 пункта надбавка, но не по-малко от 5%. Сега става ясно, че междувременно лихвата е била намалена с един пункт. Не е ясно кога точно е станало това, тъй като от новия документ става ясно, че междувременно е имало 5 анекса към договора за кредит.

Това прояснява прехвърлянето на ББР към послушния министър-бушон и освобождаването на много по-важния за Борисов Владислав Горанов от проблеми, ако, както и стана, проблемите около Караниколов и “Дунарит” го принудят да гръмне този бушон.

Слухове в банковите среди вече повече от месец твърдят, че държавната банка има сериозни проблеми с раздадени на юнашко доверие кредити. В последните години тя финансира предимно големи компании, част от които свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Така държавната банка затвърждава тенденцията да се отдалечава от оригиналния си замисъл да подпомага малкия и средния бизнес и все повече се превръща в “банка-болница” и кредитор за империята на Пеевски.

Сред кредитираните от нея дружества са “Водстрой 98” (55 млн. лв.), “Понсстройинжинеринг” (над 38 млн. лв), “Сиенит” (32 млн. лв.), “АБ-Хасково” (29 млн. лв.), “Галчев холдинг” (и дружества от групата, над 20 млн. лв). Фирми с финансови затруднения като “Спарки Елтос” или бизнеси на политически фигури като Георги Гергов също са сред финансираните от ББР. През последната година за кредити пред държавната банка се наредиха и фирми на Кирил Домусчиев и други едри предприемачи.

С новият ръководен състав на практика ще бъде узаконено влизането на Делян Пеевски в банката като получател на кредити при преференциални условия, а какво ще стане с останалите клиенти, получавали пари досега, предстои да видим.. Всъщност, това вече е факт, ако съдим по сагата около “Дунарит”, но явно е недостатъчно и несигурно.

Поглед върху ръководството в момента на тази много интересна и важна за българската икономика банка дава интересни насоки за размисъл. Надзорният съвет се състои от Атанас Кацарчев, Кирил Ананиев и Димитър Димитров.

За Атанас Кацарчев може да се говори много.Той е интересен играч, сменил важни държавни постове в няколко управления. Като зам.-министър на финансите от 24 юли 2001 г. до 6 март 2002 г. той е прибрал от държавна служба 951 976 лв. бонуси само за седем месеца. Така освен заплатата си даровитият финансист е докарвал по 136 хиляди лв. на месец бонуси в годините на славното царско управление. От там му остава и ироничният прякор Наско Бонуса. Реално във финансовите среди на Кацарчев гледат като на калинка, защото по специалност е геодезист, а като зам.-министър е отговарял за Агенция „Митници“.

Кацарчев е уволнен от поста на зам.-министър, след като предизвика грандиозен скандал в държавата с въвеждането на ДДС за лекарствата.

По-късно сам обявява, че минава в „частния бизнес на данъчните консултации“, но запазва апетитния пост на шеф на Надзорния съвет на „Информационно обслужване“ АД – фирма, която пази ключова за националната сигурност на България информация, а освен това пресмята резултатите от изборите. Тогава в някои медии се появяват съмнения, че е източена поверителна информация от стратегическата фирма, за да се използва за корпоративен рекет, но подозренията остават непотвърдени.

Следващият успешен сондаж на геодезиста е в креслото на шеф на Надзорния съвет на Българска банка за развитие АД. От август 2010 г. Кацарчев вече е кацнал на нов клон – член на УС на БНТ и отговаря за нейните финанси.

За Кирил Ананиев също има много какво да се каже, но е съвсем достатъчно да посочим, че е най-близкия човек на Владислав Горанов-финансов зам.-министър и министър в трите правителства на Борисов. Димитър Димитров пък е бивш зам.-министър на икономическото развитие на Виденов, подуправител на БНБ и шеф на Банковата консолидационна компания точно по времето на страшната финансова криза у нас през 1996-97 година. Той обаче вече не е в екипа, бе освободен преди три месеца.

ББР има и трима изпълнителни директори, които съставляват и Управителния й съвет. Главен е Ангел Геков, заместниците му Билян Балев и Илия Кирчев.

Геков вече е бил на този пост в ББР и сегашното му управление е второ поред.  През 1997 г. Геков оглавява управление “Кредитиране” в сегашната Уникредит Булбанк. През 2001 г. е бил в Стопанска банка. От 2001 до 2005 г. е бил изпълнителен директор на Росексимбанк, Общинска банка и Насърчителна банка (сега ББР). През последните три години, преди да се завърне в ББР, е изпълнителен директор на Търговска банка Д1 която е с турски капитал.

Билян Балев нашумя с това, че името му изтече в “Досиетата от Панама” като собственик на офшорка. Той призна, че има офшорна компания на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако. Яхтата му струва 650 000 евро и Балев отчете като грешка закупуването й.

Илия Кирчев тръгва да прави банкова кариера от прословутата “Агробизнесбанк” на пловдивските брокери в средата на 90-те години на миналия век.Кирчев е известен не само с финансовите си способности, но и с афинитета си към светския живот. В рамките на десетина години банкерът е задължителното присъствие на всяко клюкарско събитие в града, пише пловдивският сайт “Под тепето”.

Сега за заплащането на труда на шефовете на ББР. То е направо европейско. По неофициални данни, защото официални няма, заплатите на висшия мениджмънт са около 19-20 000 лева месечно. Но както казват хора от бранша, те не са важни за управляващите банката ,тъй като раздаваните кредити и властта, която имат да решават на кого колко да дадат им се отплаща достатъчно.

Сега остава да видим кои ще са новите шефове на ББР и как ще подхванат работата, вече явно под опеката на мастития бизнесмен и депутат от ДПС Делян Пеевски. Защото точно това означават промените- и преминаването на държавния трезор към министъра, предложен от патриотите, но верен на ДПС Караниколов,     и увеличаването на кредитите към фирми на Пеевски впоследно време. Сигурно е само, че това е станало със съгласието и вероятно нареждането на премиера Борисов, който не би пропуснал толкова важна банка да му се изплъзне от ръцете, ако няма основателна причина.


- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************