Иран и Турция възстановяват ролята си на регионални стожери

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Иран и Турция възстановяват ролята си на регионални стожери


Въпреки противоположните си позиции спрямо кризите в региона, двете страни имат и общи цели, които ги събират

Иран и Турция са едни от най-старите противници в района на Близкия Изток. Съперничеството между някогашните империи – Персийската и Османската, утихна през последните десетилетия, но с избухването на Арабската пролет двете страни отново попаднаха в различни враждуващи лагери и подновиха жестокото си съревнование за влияние в региона.

Беше ясно, че договорите от Ерзурум от 1823 г. и от 1847 г. все още оказват влияние върху днешна Турция и днешен Иран. Поради тази причина, въпреки напрежението, пролятата кръв и прокси сблъсъка, Анкара и Техеран винаги търсеха възможности за постигане на компромиси. Политическите отношения между двете държави останаха относително топли. Сега, когато войните в Ирак и Сирия, поне от иранска гледна точка, се приближават до своя край, общата заплаха в района на Иракски Кюрдистан подтиква двете страни да обединяват своите усилия, за да предотвратят ефекта на доминото, който може да навреди на националната им сигурност, а именно кюрдската мечта за създаването на независима държава.

На 15 август генерал Мохамад Багери, началник на иранския генерален щаб, направи официално посещение в Турция – нещо, което не се случва често, за да срещне със своя колега генерал Хулуси Акар и с висшестоящи длъжностни лица, включително и с президента Реджеп Тайип Ердоган. Според Багери посещението е било „необходимо, за да бъдат обменени мнения и да бъде засилено сътрудничеството по различни военни и регионални въпроси, както и по въпроси, свързани със сигурността на двете страни, опазване на границите и борбата срещу тероризма”.

Иран и Турция отбелязаха значението на посещението, като разговаряха няколко пъти с медиите, както по време на посещението, така и след това, като загатнаха на какви теми са били разговорите – относно референдума в Иракски Кюрдистан, ситуацията в сирийската провинция Идлиб и намерението и на двете страни да се борят с тероризма, без да пропускат това, че на 21 август Ердоган заяви, че неговата страна и Иран обсъждат съвместна военна кампания в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия (PKK) и Партията за свободен живот в Кюрдистан (PJAK).

Думите на Ердоган впоследствие бяха отхвърлени от Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран. Преди да отрече неговите думи, говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми заяви пред репортери: „Посещението беше от изключително важно значение, тъй като през последните 40 години не сме имали посещение на такова ниво... Разговорите бяха от решаващо значение. Генерал Багери имаше продуктивна среща с турския президент”.

Според добре информиран източник в Техеран, срещите в Турция са „много важни за решаването на проблеми, които имат тежки последици за националната сигурност на двете страни. Референдумът за Иракски Кюрдистан е въпрос, който засяга Техеран, същото важи и за Турция, следователно всички възможности, буквално всички възможности, са поставени на масата на преговорите”. Източникът добавя, че: „И двете страни ще предприемат необходимите стъпки, за да гарантират това, че Иракски Кюрдистан няма да се отцепи от Ирак, каквито и средства да бъдат необходими за това”. Съобщението е достигнало до официални представители в Ербил.

По отношение на въпроса за съвместната военна акция, предложена от Ердоган, източникът заявява пред Al-Monitor: „Това е инициатива на турския президент. PKK е заплаха както за националната сигурност на Турция, така и за тази на Иран, докато PJAK, с която вече се борим, е тази, която представлява заплаха за иранската национална сигурност. Ердоган искаше и двете страни да предприемат кампания срещу двете групировки, като в замяна той е готов да бъде по-полезен в Сирия, а изразът на добра воля да бъде демонстриран в Идлиб. Иран обаче не смята PKK за враг”.

Иран смята, че прекратяването на войната в Сирия изисква подкрепа от страна на Турция, имайки предвид добрите връзки на Анкара с групировки, които Техеран нарича „терористични”. Или Турция трябва да оттегли подкрепата си за тях, или евентуално да ги убеди да свалят оръжията, което до голяма степен ще доведе до трайно политическо решение в Сирия. Допълнителното споразумение за Идлиб, което турският Daily Sabah нарече съвместен механизъм, беше договорено в рамките на преговорите в Техеран на 8 и 9 август. Срещата беше закрита за медиите, по желание на Анкара.

От планирания референдум в Кюрдистан произтичат заплахи както за Иран, така и за Турция. Референдумът, а по-късно и възможното обявяване на независимост, изправят Техеран пред три заплахи. Първо, кюрдска държава в Ирак би задействала ефекта на доминото в региона, засилващ мечтите на турските, на сирийските, а и вероятно на иранските кюрди. Горчивите спомени от времето на Ислямската революция през 1979 г., когато кюрдски бойци от Иран направиха опит да се отцепят, не могат да бъдат забравени. Последвалият бунт все още не може да бъде потушен в райони на страната в близост до северозападните граници.

Втората заплаха е, че обвяването на независим Кюрдистан ще означава разделение на Ирак. Вероятно тази тенденция ще засегне и иранските сунити, които могат призоват за подобен референдум, което да доведе до обособяването на три малки нации в съседната държава с всички последствия, които биха могли да произтекат от такава ситуация. Иракските шиити не са защитени от евентуални вътрешни конфликти, като се има предвид новото разделение между тях със засилващите се опити на Саудитска Арабия да привлече някои фракции в своя лагер. Друг въпрос, който би предизвикал тревоги, ако Ирак бъде разделен, е този за Сирия – границите отново ще станат неясни и няма гаранция, че правителството ще бъде готово да сътрудничи с иранците и техните съюзници.

Третата и последна заплаха от гледна точка на Техеран е, че независим Кюрдистан, като се имат предвид добрите връзки на кюрдския автономен регион с Израел, ще предостави на Израел възможността да шпионира Иран, да се намесва в делата му и да организира заговори против него. Това може да изложи на риск ислямската република, ислямската революция, а с това и националната сигурност и стабилност на Иран.

Като се вземат предвид посочените заплахи, както и причините за тревога от страна на Турция, двете страни изглежда са на едно и също мнение и са изправени пред едни и същи предизвикателства, като изключим въпроса за Сирия. Екзистенциалната заплаха, която кюрдите представляват за Анкара и заплахата спрямо националната сигурност на Иран, прави неизбежно това двете страни да обединят силите си и да си сътрудничат, въпреки различията си, за да се предпазят от непосредствената заплаха, която може да доведе до тежки последици.

 Напишете вашите отзиви и мнения в нашата страница във Фейсбук ... @VestnikZora
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

***************************

***************************

***************************
Deep BLUE - Резервирай сега - 0888 369 884; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************