Гръцките домати сриват родното производство

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Гръцките домати сриват родното производство


Ниско качествени гръцки зеленчуци заливат родния пазар и сриват цените на българската продукция.

"През последните два месеца, особено върху основния оранжериен зеленчук, който произвеждаме - домати, краставици и пипер, се усеща негативно влияние на вноса от Гърция", каза за "Стандарт" Георги Кафтанов, шеф на сдружение "Югозапад".

От години пазарът ни е залят с нискокачествена продукция плодове и зеленчуци, която влиза на наша територия, но през последните месеци негативното влияние е огромно, допълни той. Пазарът ни е залят с гръцка стока. Заради Руското ембарго нямаме достъп до един от пазарите, а голяма част от европейската продукция влиза у нас. Всичко това срива цените и затруднява реализацията на родните зеленчуци.

"Принудени сме да продаваме продукцията си под себестойност. Нашите домати почти не се реализират в момента в България. Червеният домат на едро се продава по 35-40 ст., а розовият - от 50 до 70 ст. Реализацията е изключително трудна - на 50%, и колегите са принудени да рекултират продукцията, оплаква се Кафтанов. "Ако нашият домат е 90 ст., търговци внасят гръцки по 60 ст. и ние сме принудени да го пуснем на 50 ст. Краставиците вече са по 30 ст . на едро", каза Кафтанов.

Той посочи и друг огромен проблем пред родните зеленчукопроизводители - спекулата. "Не може един търговец да вземе домата за 60 ст. от производител, цената на борсата да е 80-90 ст., а после цената за крайния потребител да е 2 лв. килото", недоумява Кафтанов. Той посочи, че това е висока цена за българите и затова продукцията не се реализира.
...
Източник ЗОРА NEWS