Защо времето лети по-бързо с възрастта

Вестник ЗОРА - Интересните новини на едно място!


 

Защо времето лети по-бързо с възрастта


Когато бяхме деца, летните ваканции изглеждаха безкрайни, а дните преди Коледа се точеха като години. Защо сега, когато сме възрастни, отпуските изтичат за миг, а седмиците, месеците и дори цели сезони минават със свистене край ушите ни.

Това ускорено време не е резултат от изпълнения ни с тревоги и отговорности живот. Всъщност изследванията показват, че субективно възприетото време минава по-бързо  при по-възрастните хора, което прави живота ни да изглежда все по-натоварен и забързан.

Има няколко хипотези, които се опитват да обяснят защо възприятието за време се ускорява с възрастта.

Една от тях е свързана с биологичните промени във вътрешния ни часовник. Метаболизъмт се забавя с напредването на възрастта, сърцето бие по-бавно, дишането е по-бавно. Организмът на децата работи в ускорен ритъм. Те преживяват повече биологични маркери (удари на сърцето, вдишвания и издишвания) за фиксиран период от време, което води до усещането, че е преминало повече време.

Друга хипотеза свързва възприетото време с количеството нова сетивна информация, която възприемаме. Множеството нови стимули отнемат на мозъка по-дълго време, за да обработи информацията, поради което периодът от време изглежда по-дълъг.

Това може да обясни феномена с протичането на събитията „на забавен кадър“ – докладван често в миговете преди произшествия. Напривичните обстоятелства означават голямо количество нова информация.

Този феномен се обяснява и по друг начин: когато се сблъсква с нови ситуациир мозъкът ни запазва по-подробни спомени, така че в спомена ни събитието протича по-бавно, отколкото е било в действителност. Това е доказано експериментално при хора по време на свободно падане.

Но как да обясним продължаващото съкращаване на времето с възрастта? Хипотезата е, че колкото повече остаряваме, толкова повече опознаваме заобикалящата ни среда. Не забелязваме подробностите в домовете и на работните си места.

За децата светът е непознато място, пълно с нови преживявания, които ги ангажират. Това означава, че те посвещават значително повече умствена енергия, за да преподреждат вътрешните си представи за външния свят.

Хипотезата е, че по тази причина времето тече по-бавно за децата, отколкото за възрастните, хванати в капана на рутината. Колкото повече свикваме с всекидневните преживявания, толкова по-бързо тече времето. А като цяло с възрастта всичко става по-познато.

Какъв е биохимичният механизъм зад тази хипотеза? Предполага се, че отделянето на невротрансмитера допамин при възприемането на нови стимули играе важна роля в измерването на времето.

След 20-годишна възраст и все повече с напредването на годините, равнището на допамин спада и ни изглежда, че времето минава по-бързо.

Нито една от тези хипотези обаче не може да пасне прецизно с почти математическото и непрекъснато ускоряване на времето с напредването на възрастта.
- - -
Четете ни навсякъде във вашия смартфон, таблет или компютър.
- - -
Следете информация за последните новини и анализи във Facebook и Twitter.
...
Източник ZORA NEWS

***************************

LUX Bulgaria, вашият онлайн магазин!
За справки и поръчки обадете се на: 0888 369 884 или пишете на лично съобщение
https://www.facebook.com/luxbulgaria1/
***************************


***************************
Искате ли повече приятели? Искате ли повече лайквания? Искате ли повече клиенти? Обадете ни се на телефон: 0888 369 884

Изграждане не личен и корпоративен имидж!

Управление  на социални мрежи, максимални резултати, много приятели, много клиенти! Предлагаме на вашето внимание нашите услуги, Максимизирне на вашите приходи!

Трябва да инвестирате във вашето време? Трябва да сте сигурни във възвращаемостта на вашите инвестиции? Не знаете как да се сдобиете с повече приятели? За това е много важно за вас, вашата фирма да знаете как се управляват правилно социалните медии. Ние ще ви помогнеме, ние знаем как! Ще ви спестиме време и средства. Максимизирайте вашите приходи!

***************************
Професионални счетоводни услуги: 0888 369 884

ПРОФИН – счетоводно обслужване е българска компания която е създадена, за да посрещне нуждите на частните и корпоративните клиенти от целия спектър на счетоводните услуги.
Клиентите ни се доверяват защото:
•    в офиса ни работят много добри професионалисти;
•    предлагаме най-доброто решение за всеки клиент;
•    клиентите ни получават точна, достъпна и разбираема информация за хода на своя бизнес, което им осигурява възможност за взимането на оптимални управленски решения;
•    клиентите ни имат възможност да направят своя избор между пълния пакет услуги за цялостното счетоводно отчитане на абонаментен принцип, до инцидентното отчитане на отделна дейност;
•    информацията към всички възможни институции се подава с електронен подпис;
•    връзката ни с клиентите се осъществява на място в офиса им, в нашия офис или по електронна поща;
•    работното ни време е изцяло съобразено със спецификата на клиентите ни.

***************************

Юридически услуги : 0888 369 884
Предлагаме юридическо обслужване на фирми и на физически лица по време на целия цикъл от подписването на предварителния договор до издаване на нотариалния акт за имота.

Услугите които предлагаме при сделките с недвижими имоти са :

· Проверки за тежести върху имота;
· Проверка на имота по документи;
· Правни консултации;
· Изготвяне на предварителни договори за покупко-продажба на имот;
· Изготвяне на правни становища;
· Изготвяне на различни договори по желание на клиента;
· Участие в преговори при имотни сделки.
· Юридически иммиграционни услуги.

***************************
Недвижими имоти: + 359888 369 884

Предлагаме ви висококачествени имоти, намиращи се на териториите на нови актуални пазари.  Възприемаме се като отговорна и почтена компания, чийто приоритет са индивидуалните потребности на нашите клиенти в областта на недвижимите имоти. Стараем се да разпознаем и удовлетворим всяка от тези нужди, спазвайки както пазарните принципи и високите професионални стандарти, така и етичните правила и норми.

Едно от нашите предимства е умението ни да формираме и развиваме сплотени екипи от силно мотивирани служители и специалисти.

Екипът ни е съставен от образовани млади хора, тясно специализирани в обслужването на териториално отделени райони и отделни видове собственост. Ние разполагаме със собствена информационна система за управление на база-данни от недвижими имоти, което ни позволява да обявяваме и да поддържаме в актуалност голям брой разнородни оферти за търсене и предлагане на недвижими имоти. Моля при интерес към оферта на "LUX BULGARIA" се свържете с консултант на компанията. Ще получите професионална консултация и помощ при закупуване на недвижима собственост.

Информацията, съдържаща се в този сайт не е търговско предложение и не е обвързваща. Всички снимки са компютърно генерирани.

Снимките, скиците, чертежите и другите форми на графично представяне на обектите са представени само с цел онагледяване и могат да се различават от действителните. " LUX BULGARIA" не гарантира и не поема никакви правни задължения или отговорност за точността и пълнотата.

За последна актуализирана информация, моля обръщайте се към офисите и представителствата на компанията.

***************************
Интериорен дизайн: + 359+ 0888 339 963

Интериорният дизайн е нещо повече от изработването на идеен проект. Това е комплексна услуга, която съчетава и придава еднаква тежест както на предварителното планиране, така и на самата работа по реализацията на проекта. Това е комплексен процес, финалът на който е изящен и уютен интериор. Дългогодишният ни опит в дизайна, планирането и реализацията на цялостни интериорни проекти ни дава увереността да гарантираме, че идейният проект и неговата реализация ще отговорят напълно на Вашите очаквания.
***************************